Kunst & cultuur

Als stadsmuren konden spreken...

De tentoonstelling "Als stadsmuren konden spreken..." gaat over de 1000-jarige geschiedenis van vestingstad Zutphen. In deze tentoonstelling (tot en met 8 januari 2023) brengt het Stedelijk Museum Zutphen de ontwikkeling van deze vesting en het belang ervan voor ons hele land in beeld, van de 9e tot en met de 20e eeuw. Je ziet bijzondere maquettes, prenten, schilderijen en andere bijzondere internationale bruiklenen.

Op 12 november 2022 is het precies 450 jaar geleden dat de Spanjaarden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de stad Zutphen veroverden en vele slachtoffers maakten. Zutphen was een versterkte stad. Zij was dit al sinds de Vikingaanval van het jaar 882. Steeds moest de vesting worden versterkt en dat heeft het stadsbeeld ingrijpend bepaald.

Tegenwoordig zijn restanten van de oude vestingwerken nog steeds duidelijk in het stadsbeeld aanwezig en hebben ze een hele nieuwe rol gekregen in de toeristische aantrekkelijkheid van de stad.

In deze tentoonstelling brengt het Stedelijk Museum Zutphen de ontwikkeling van deze vesting en het belang ervan voor ons hele land in beeld, van de 9e tot en met de 20e eeuw. Je ziet bijzondere maquettes, prenten, schilderijen en andere bijzondere internationale bruiklenen.

Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen

Gesloten op eerste kerstdag en op Nieuwjaarsdag. Op 24 december (kerstavond) open van 11. 00 tot 16.00 uur. Op 26 december (tweede kerstdag) open van 11.00 - 17.00 uur. Op 31 december (Oudjaarsdag) open van 11.00 tot 16.00 uur.

Wanneer

19 sep - 8 jan 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur