Hedendaagse kunst verbonden met Nul-kunst

Openingstentoonstelling Museum Eicas

Museum EICAS is verhuisd naar de Nieuwe Markt 23. Hier presenteren we nu het geheel nieuwe museum met een bijzondere tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars.

Openingstentoonstelling

Aan de Japanse kunstenaar Takanori Suzuki de eer om de grote zaal van Museum EICAS voor het allereerst in te richten. Het ‘nog-niet-affe’ EICAS geeft aan Suzuki de artistieke energie en vrijheid om met beperkte middelen van de zaal een dynamische geheel te maken. Suzuki, die het liefst vrij van bestaande technieken, concepten en materialen werkt, verkent de nog onafgewerkte ruimte door tijd, materialen, museale kaders en de stad Deventer met elkaar te verbinden. Een installatie die - naar verwachting - radicaal en speels tegelijk is. Te zien tot en met 29 januari.

In de vijf kleine zalen is tot en met 12 maart werken te zien van zes kunstenaars. Van Rik Jager (1933-2017), wie actief was binnen de Informele kunstbeweging, zijn tekeningen te zien. De tekeningen zijn krachtige reflecties op het werk van de Parijse grootheden Pierre Soulages en Hans Hartung.

Van Henk Peeters (1925-2013) is een verzameling ‘staarten’ bijeengebracht. Een hiervan is gemaakt van een synthetisch afro-haarstuk, volgens de nul-methode: kant - en – klaar gekocht in een hierin gespecialiseerde winkel. De ander is als een boa, samengesteld uit papegaaienveren. Henk Peeters was in de jaren 60 medeoprichter van de Nederlandse Nul-beweging.

Dolf Verlinden (1960) toont onder meer de installatie ‘I LOVE YOU’. Dit kan zich op twee manieren voordoen: als stapeling of als uitgelegde rechthoek waarop dan een cirkel zichtbaar wordt.

Koos Flinterman (1950), oud-student van Henk Peeters toont een selectie uit zijn ‘gaten’werk. Samen met schrijver/ dichter en beeldend kunstenaar Maria Barnas (1973) verzorgde Koos een bibliofiele uitgave. Ook van Barnas zijn werken te zien. Albert Van Der Weide (1949), eveneens oud-student van Henk Peeters, toont werk dat het tegendeel is van abstract. Zijn werk nodigt uit tot discussie en ontmoeting. Getoond worden prints van mensen, over de hele wereld gefotografeerd wie allen een afbeelding van een ster vasthouden. Mensen die stralen als een ster.

Deze openingstentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, het VSB fonds, Stichting Stokroos en het Cultuurfonds Gemeente Deventer.

Aangepaste openingstijden en entree

Museum EICAS is open, maar gaan we ook nog door met de werkzaamheden. Met name het souterrain zullen we dan onder handen nemen. Dat betekent dat we vooralsnog de entreegelden aanpassen naar 5 euro en dat we onze openingstijden aanpassen: van vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de actuele openingstijden zie www.eicas.nl . Op deze manier gaat het ons lukken om zo snel mogelijk alle ruimtes in te richten en te gebruiken.

EICAS: Museum voor hedendaagse kunst

In het Europa ontstaan rond 1960 nieuwe kunstenaarscollectieven waaronder de Duitse ZERO- en de Nederlandse Nul-beweging. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst. In Museum EICAS maak je kennis met kunstenaars van de Nederlandse Nul-beweging. Laat je inspireren door het eigenzinnige werk van onder andere Armando, Jan Henderikse, herman de vries en Henk Peeters.

Wanneer

27 dec - 31 dec 2022
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 5,00

Museumkaart: gratis entree