Animato Kwartet & Berghout Ensemble

Septuor

Grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten stort zich met Berghout Ensemble op composities van Franse grootmeesters Debussy en Ravel

Ze werden door de jury van Dutch Classical Talent, waar ze dit jaar de publieksprijs wonnen, 'de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten' genoemd. Donderdag 16 maart speelt het Animato Kwartet, met het Berghout Ensemble, werk van Debussy en Ravel in de Kleine Zaal van het Muziekcentrum. Een uitgelezen kans voor liefhebbers.

Hoewel het Nederlandse Animato Kwartet nog niet zo heel lang bestaat, heeft het al een gedegen reputatie opgebouwd. Vandaag slaan de vier jonge strijkers de handen ineen met de harp, fluit en klarinet van het Berghout Ensemble voor kamermuziekwerken van Claude Debussy en Maurice Ravel.

Van Debussy horen we onder meer zijn geliefde Prélude à l'après midi d'un faune in een kamermuziekversie die volledig recht doet aan deze betoverende orkestrale impressie uit 1894.

Met zijn Strijkkwartet in g-klein verwierf Debussy een jaar eerder in één klap nationale en internationale bekendheid. Hoewel sommige collega's de muziek afdeden als 'jolies morceaux pour quatuor à cordes' was de invloed ervan enorm.

Maurice Ravel was totaal in de ban van het werk en voor een aantal van zijn eigen kamermuziekcomposities zou het een belangrijke inspiratiebron vormen. Zijn Introduction et Allegro voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet dateert van 1905. Het is een bijzonder septet waarin de sfeer van de Belle Epoque doorklinkt.

Het stuk werd gecomponeerd op verzoek van de firma Érard, die behalve piano's ook harpen bouwde en die een werk wilde waarin hun pedaalharp in al zijn glorie te beluisteren was.

Het is te danken aan Ravels meesterschap dat niet alleen de harp, maar elk van de zeven instrumenten in deze bijzondere samenstelling kan schitteren. In dit septet roept de jonge Ravel bovendien de sfeer van Debussy's _Prelude _op verrassende wijze in herinnering.

Wanneer

-