Twente op Film: Zo Doo Wiejleu Dat

Tijdens de Dialectmaand maart is de film ‘Twente Op Film: Zo Doo Wiejleu Dat’ opnieuw bij Concordia te zien. In samenwerking met Rijksmuseum Twenthe en in aanwezigheid van de filmmakers Johanna ter Steege en Erik Willems.

Over de film

Wat maakt Twente tot Twente? Welke veranderingen hebben de laatste eeuw plaatsgevonden? Twente op film is een project van actrice Johanna ter Steege en filmmaker Erik Willems. Aan de hand van filmarchiefbeelden maken zij een film over wat er in een eeuw in Twente is veranderd.

Een jaar lang verzamelden de makers honderden filmpjes van heinde en verre. Iedereen die beeldmateriaal had, kon het insturen. Ter Steege en Willems maakten er een volledige film van anderhalf uur van. De film bestrijkt het tijdvak vanaf de eerste filmbeelden uit 1915 tot en met 2015. Over de ontwikkeling van de dorpen en de steden, over de industrie en het leven van alledag. We zien de opening van Vliegveld Twente, de opkomst en de ondergang van de textielindustrie, de aanleg van het Twente-Rijnkanaal en de komst van de Technische Hogeschool Twente. Maar ook het dagelijks leven, met Twentenaren zelf aan het woord. Een eigenzinnig volkje met eigen gebruiken zoals klootschieten en midwinterhoornblazen. Johanna ter Steege, actrice in onder meer De Beentjes van Sint-Hildegard en Hanna van Hendrik, sprak zelf de voice over in, in prachtig Twents.

Filmmakers aanwezig

Deze vertoning wordt georganiseerd in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek. Hoofdcollectie Edwin Plokker van De Museumfabriek speelde een rol bij het aanleveren van beeldmateriaal en gaat in gesprek filmmakers Johanna ter Steege.

Wanneer

-