Voorstelling over de vreugde.

Freilach

Op 7 mei kun je genieten van de voorstelling Freilach in de Synagoge. Een voorstelling over passie, hartstocht en weemoed van Freilach muzikanten uit Twente.

De passie, hartstocht en weemoed van Freilach zijn niet alleen terug te vinden in de klezmermuziek en in de melancholieke Jiddische liederen, maar ook in de aanstekelijke traditionele dansen uit vele landen. Het accent ligt op de tradities uit Oost-Europa. Klezmer is van oorsprong Oost-Europese Joodse bruiloft- en feestmuziek, die onder andere gespeeld werd op de vaak dagen durende Jiddische bruiloften. De naam van de groep komt voort uit het Jiddische woord Freilach, dat ‘vrolijk’ betekent. Het is tevens de naam van een uitbundige dansmelodie.

Tijdens een optreden nemen ze je mee in een wereld waarin allerlei emoties doorklinken. Van vreugdevolle en vrolijke opzwepende melodieën naar melancholieke klanken gespeeld en gezongen vanuit wanhoop en weemoed. Een programma met veel afwisseling tussen instrument en stem, met humor en ernst, vrolijkheid en treurnis, vol van verhalen, beweging, dans en ritme. Met veel plezier, passie en enthousiasme hebben ze een repertoire gevormd van meer dan 50 klezmernummers.

Wanneer

-