Giethoorn - Blokzijl

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  40,7 km
 • Duur
  2:43
 • Knooppunten
  12
 • Locaties
  4

Het startpunt van de route is waterdorp Giethoorn. Ook wel het 'Venetië van het Noorden' genoemd. De tocht gaat langs en over kanalen, meren, plassen en slootjes, Verder fiets je via het pontje van Jonen, het idyllische Dwarsgracht, Blokzijl, Belt-Schutsloot en Wanneperveen.

Startpunt

Omdat het een rondgaande route met aparte bewegwijzering is (éénzijdig, linksom), kunt u de route in principe overal starten. Een mooi startpunt is Giethoorn. Bijvoorbeeld vanaf de parkeerplaats Eendrachtsplein. Fiets terug naar de Beulakerweg via de Bartus Warnersweg. Ga bij de Beulakerweg rechtsaf. Een ander mooi startpunt is het bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten, aan het Beulakerpad 1 in Sint Jansklooster. Ga vanaf hier linksaf De Leeuwte op en volg de borden.

 1. Giethoorn

  Het Venetië van het Noorden

  Het leven van ooit lijkt zich nog steeds te spiegelen in de Dorpsgracht. De tijd dat alles over water ging. Vervoer met punters en pramen: de boer met z'n vee en het hooi, de postbode, de bakker en de parlevinker. Geniet van dit mooie waterdorp, stap gerust eens van de fiets af.

 2. Fietsknooppunt 52

 3. Dwarsgracht

  de gracht

  Het dorp Dwarsgracht is één van de waterdorpen dat nog echt gevormd wordt door de gracht. Lange tijd waren dit soort dorpen uitsluitend via boot te bereiken.

 4. De Otterskooi

 5. Fietsknooppunt 51

 6. Fietsknooppunt 44

 7. Blokzijl

  de Havenkolk

  Statige koopmanshuizen rond de Havenkolk verraden een rijk verleden met rondom talrijke brouwerijtjes voor dorstige lieden. De Bierkade en Brouwersgracht getuigen ervan. De hoogwaterkanonnen zoals die langs de kades staan, doen geen dienst meer. Ooit losten ze schoten bij dreigende overstromingen.

 8. horeca Blokzijl

 9. Fietsknooppunt 74

 10. Moespot

  Café De Moespot

  Het gehucht Moespot is vernoemd naar de kroeg. En niet andersom! In het café hield men het vroeger graag simpel. Er was dagelijks één soort maal te krijgen. Op het vuur stond een pot: de moespot. Wie het niet kon bekoren had pech en mocht verder gaan...

 11. Fietsknooppunt 75

 12. Bezoekerscentrum De Wieden

  Bezoekerscentrum De Wieden

  Vereniging Natuurmonumenten Beulaker pad1, 8326 AH Sint Jansklooster. Tevens Tourist Info

 13. Fietsknooppunt 81

 14. Fietsknooppunt 82

 15. Fietsknooppunt 84

 16. horeca Belt - Schutsloot

 17. Belt - Schutsloot

  Eén van de gondels

  Het dorp is ontstaan uit twee dorpjes: de Belt (Zandbelt) en het dorp Schutsloot. Bekend is de Gondelvaart in het dorp, deze vindt meestal in de eerste helft van augustus plaats.

 18. Fietsknooppunt 94

 19. Fietsknooppunt 63

 20. Fietsknooppunt 66

 21. Fietsknooppunt 61