Rondje Weerribben

  • Type
    Fietsen
  • Afstand
    30,7 km
  • Duur
    2:03
  • Knooppunten
    11
  • Locaties
    4

Het Rondje Weerribben gaat dwars door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De ecologische waarde van de Weerribben is van internationale allure. Fiets het rondje en ontdek de kraamkamer van de Weerribben voor bijzondere plant- en diersoorten.

Startpunt

Omdat er aparte bewegwijzering is, kunt u de route in principe overal starten. Een mooi startpunt is Bezoekerscentrum Weerribben van Staatsbosbeheer (Hoogeweg 27 in Ossenzijl). Ga vanaf de parkeerplaats, terug naar Ossenzijl en volg daar de bordjes.

  1. Fietsknooppunt 10

  2. Fietsknooppunt 14

  3. Watermolentjes

    .

    Om de verzuring tegen te gaan zie je overal in het landschap kleine watermolentjes. Daarmee brengt men water bovenop de rietkragge. Die blijft langer productief.

  4. Vogelkijkhut

    Kooibomenpad

    De Weerribben is een groot laagveengebied waarin bijzondere vogel-, vlinder- en libellensoorten voorkomen. Probeer ze allemaal te ontdekken vanaf de vogelkijkhut aan het Kooibomenpad.

  5. Fietsknooppunt 42

  6. Fietsknooppunt 50

  7. Polders

    .

    Vanaf de dertiger jaren werden grote gebieden langs het Steenwijkerdiep drooggelegd en tot gras- en bouwlanden ontgonnen. Tussen de zo ontstane polders werd het nieuwe dorp Scheerwolde gebouwd. Een gedeelte ten noorden van Scheerwolde werd niet ontgonnen waardoor het Woldlakebos kon ontstaan.

  8. Fietsknooppunt 06

  9. Tjasker

    Kalenberg

    Het molentje is in 1963 gebouwd door Roelof Dijksma in het natuurgebied De Weerribben. Met het molentje wordt achtergelegen veen van water voorzien. Even noordelijker aan de Hoogeweg staat nog een tjasker. Deze tjasker staat dicht bij de spinnenkopmolen De Wicher.

  10. Fietsknooppunt 07

  11. Fietsknooppunt 23

  12. Fietsknooppunt 21

  13. Fietsknooppunt 20

  14. Fietsknooppunt 13

  15. Café Restaurant De Weerribben

  16. Vervenershuisjes

    Hoogeweg

    Aan de Hoogeweg staan diverse veenwerkershuisjes. Tot aan het einde van de 19e eeuw woonden hier turfstekers en hun gezinnen. Kijk voor meer informatie eens bij het Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl.

  17. De Kluft

  18. Bezoekerscentrum de Weerribben

    Bezoekerscentrum

    Bezoekerscentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Of een wandel- of fietstocht. Met rust, riet en ruimte. In het buitencentrum is een toeristisch informatiepunt aanwezig.

  19. Fietsknooppunt 11