Wandelrondje Olst

  • Type
    Wandelen
  • Afstand
    8,2 km
  • Duur
    2:03
  • Verbrande calorieen
    980 kcal
  • Knooppunten
    9
  • Locaties
    4

Ontdek de groene en waterrijke omgeving van Olst met haar landgoederen en het gezellige centrum met een rijk aanbod aan winkels en horeca. Onderweg kom je langs diverse gemeentelijke monumenten, waar bordjes met QR-codes staan. Scan de code en lees meer over de historie van het betreffende gebouw.

Startpunt

Start in het centrum van Olst bij het Holstohus, Jan Schamhartstraat 5. Volg de Jan Schamhartstraat richting het centrum tot wandelkeuzepunt F52. Ga hier LA de Aaldert Geertsstraat in en volg de paarse route via keuzepunt F53 tot het eind van de Rozetstraat. Ga hier RA (in plaats van LA de paarse route volgen) de Kornet v. Limburg Stirumstraat op. Deze weg volgen en direct na de watertoren LA, de Watertorenstraat in. Aan het eind van de Watertorenstraat LA, volg vanaf hier de groene route.

Toegankelijkheid

Gebruikte afkortingen: LA = linksaf, RA = rechtsaf.

Colofon

Deze route is tot stand gekomen i.s.m. de winkeliersvereniging Olst en de gemeente Olst-Wijhe. Meer informatie www.hierstroomtdeijssel.nl.

  1. Eetkamer 'Hier is ut'

    Eetkamer 'Hier is ut'

    Voor lekker eten, goeie koffie, fijne sfeer en een heleboel meer kun je zes dagen per week terecht bij Eetkamer ‘Hier is ut’ in het Holstohus. Loop gerust binnen of reserveer een tafeltje. Bij deze aangename ontmoetingsplaats kom je in contact met elkaar en worden verse plannen gesmeed.

  2. De Olsterhof

    Lifestylewinkel De Olsterhof

    Levensgenieters die houden van nostalgie en landelijkheid, vinden wat ze zoeken bij de Olsterhof: tijdloze, robuuste spullen voor binnen en buiten, die u niet snel ergens anders zult vinden. Het is een winkel met een petit café, een siertuin en een terras, gelegen in het pittoreske Olst.

  3. Aaldert Geertsstraat 4, Olst

    Aaldert Geertsstraat 4, Olst

    In januari 1837 besloot de gemeenteraad van Olst een nieuw gemeentehuis te laten bouwen, en het wordt in oktober 1873 in gebruik genomen. In 1926 werd er verbouwd omdat het gemeentehuis te klein werd. Toen het in 1954 weer te klein werd, is het gebouw verkocht aan het Waterschap Salland.

    In 1980 komt het huis in particuliere handen en momenteel wordt het pand gebruikt als galerie en woonhuis.

  4. H. Droststraat 45, Olst

    H. Droststraat 45, Olst

    Het pand is gebouwd als winkel-woonhuis en is tegenwoordig in gebruik als winkel. De Hendriks Droststraat heette voor WOII nog Domstraat. Als eerbetoon aan de Olster gefusilleerde verzetstrijder is de naam veranderd in Hendrik Droststraat. In het pand zaten in de loop der tijd verschillende winkels.

    Begin 1900 Schoenwinkel fam. Wagenwoorde, na WOII schoenwinkel Ter Hedde, jaren 70 juwelier Benson, jaren 80-90 stoffenzaak 'De Vlinder', 1992 'De Stoffentent', 1993 juwelier de Waard-Troost, 1995 Hedwig's Party Store, 2010 Bakker De Stoete en vanaf 2015 Bakkerij Jolink.

  5. Oorlogsmonument Olst

    Oorlogsmonument Olst

    Dit oorlogsmonument herdenkt de inwoners uit Olst die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogen.

    Bij het oorlogsmonument staan sook naamborden van militaire en burgerslachtoffers omgekomen in of afkomstig uit Olst.

  6. H. Droststraat 20a, Olst

    H. Droststraat 20a, Olst

    In 1837 vond de aanbesteding plaats van de bouw van een "Doodenhuis met doodgraverswoning". Naast de functie van woonhuis voor de doodgraver/veldwachter hebben gedeelten van het pand dienstgedaan als noodziekenhuis voor lijders aan besmettelijke ziekte (1900) en als bibliotheek (1911).

    Tijdens WOII was het gebouw onderdeel van het distributiekantoor om vervolgens tot midden jaren 70 vorige eeuw onderdak te bieden aan de dienst gemeentewerken. Daarna is het pand volledig in gebruik genomen als woning.

  7. Molen van Boks

    Molen van Boks, Olst

    Al in 1720 stond op deze plek een korenmolen. Als bouwjaar van de bestaande molen wordt 1836 genoemd. In 1931 liet de toenmalige molenaar Jan Berend Boks een motor plaatsen, waarna de molen werd onttakeld tot romp met kap en zonder staart.

    In de nacht van 26 op 27 november 1967 werd de 70-jarige molenaar Allard Boks in de molen het slachtoffer van een roofmoord. De dader of daders zijn nooit gearresteerd.

  8. Benedendijk 14, Olst

    Benedendijk 14, Olst

    Het electriciteitshuisje is rond 1925 gebouwd in opdracht van G.E.B. Olst. In 1916 werden Olst en Boskamp aangesloten op het electriciteitsnet van de N.V. IJsselcentrale in Zwolle. De stroom werd via een transformatorzuil bij de Rijksstraatweg getransporteerd naar gemeentelijke transformatorzuilen.

    De gemeentelijke zuilen bevonden zich op de hoek van de Geertsstraat-Droststraat en bij de kerk in Boskamp. Van hieruit verdeelde de gemeente de stroom over de gebruikers. De zuilvormige transformater uit 1916 noemde men de peperbus. In 1925 werd deze vervangen door het huidige electriciteitshuisje

  9. Het Olsterveer

    Het Olsterveer

    Dit veer vaart tussen Olst en Welsum; beide oevers horen bij de gemeente Olst-Wijhe. Het veer bestaat al eeuwen en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als een belangrijke verbindingsschakel. De eerste documentatie over een veerverbinding op deze plek stamt uit 1469.

    De pont werd tot in de jaren 30 van de vorige eeuw met handkracht voortbewogen. Het huidige veer is een dwarskabelpont uit 1982 en vervoert auto's, motoren, fietsers en voetgangers. Er kunnen max. 12 auto's per keer mee.

  10. Baken van Overijssel

    Het Baken van Overijssel

    Het baken van Overijssel is een ontwerp van kustenaar Lolke van de Bij, geplaatst in 1991 en is 12,5 meter hoog. De kunstenaar werkt vanuit meetkundige vertrekpunten maar zijn werken hebben toch een speels en open karakter. Het kunstwerk met de staande golvende kolom symboliseert de IJssel.

  11. Wandelknooppunt F53

  12. Bökkers Mölle

    Bökkers Mölle

    Een monumentaal icoon op de grens van het dorp en de uiterwaarden. Rond 1782 stond op deze plek een olie- en pelmolen. De windmolen in zijn huidige vorm is in 1895 gebouwd. Op de achtkantige stenen romp werden een houten kap en wieken geplaatst, nadat die in 1866 bij een grote brand waren verwoest.

    In 1938 kwam de molen in bezit van fam. Bökkers, die tot 1993 eigenaar bleef. Er werd tot 1961 op windkracht gemalen. In 1969-72 volgde een grote restauratie waarna de molen weer vol in bedrijf kwam. In 1993 werd de 'Stichting Bökkers Mölle' opgericht en werd de stichting eigenaar van de molen.

    Een grondige restauratie volgde en vanaf 1996 werd er met behulp van vrijwilligers weer gemalen. In 2015 kwam de familie Bökkers terug en startte een bakkerij en proeverij. Sinds april 2019 is Stichting IJssellandschap eigenaar en maalt Bökkers weer in de Bökkers Mölle.

  13. Liberation Route verhaal

    De mölle steet der noch

    Terugblik van molenaarsvrouw Maria Bökkers. Wat een dubbele dag vandaag! Vannacht moesten we halsoverkop ons huis verlaten omdat Johannes Duitse soldaten in de molen zag. Ze waren bezig met de ontsteking van twee bommen… Maar vandaag zijn ook de Canadezen gekomen; Olst is eindelijk bevrijd!

    We hebben de stellingkorenmolen in Olst sinds 1938. Eerst leek het me romantisch; een molenaarsbestaan. Maar daar ben ik wel van teruggekomen. We moeten hard werken voor weinig geld en zijn van veel factoren afhankelijk. Het kost ons dan ook veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

    En alsof dat nog niet erg genoeg is, brak twee jaar geleden ook nog de oorlog uit. Veel fabrieken en molens werden onder toezicht van de Duitsers geplaatst en dat gebeurde ook met onze molen. We moesten ons plotseling aan allerlei regels en beperkingen houden.

    Als er bij de pont graan in beslag genomen werd, moesten wij dat aannemen en tegoedbonnen uitschrijven. Deze tegoedbonnen konden ze dan bij Steenbruggen inleveren, die de molen in Welsum bezit. Omgekeerd gold hetzelfde: Steenbruggen moest ook graan in beslag nemen en tegoedbonnen uitschrijven.

    Deze bonnen konden dan tegen een bepaalde hoeveelheid graan bij ons ingeleverd worden. Door al dat in beslag genomen graan lag er een grote voorraad in de molen opgeslagen, waar we soms stiekem meel van maalden. Ik was bij elke controle bang dat de Duitsers erachter zouden komen,

    maar wonderbaarlijk genoeg zijn we nooit betrapt! Ondanks de strenge controles hebben we van alles gedaan om de Duitse bezetter te dwarsbomen en mensen te helpen. Zo hebben we regelmatig onderduikers als molenaarsknechten aan het werk gehad. De kinderen moesten deze mensen met ‘oom’ aanspreken,

    zodat ze de onderduikers nooit konden verraden. We hadden ook geheime signalen met de omgeving afgesproken. Zo betekende een omgekeerde bezem bij de achterdeur dat iedereen weg moest blijven omdat er Duitsers in of bij de molen waren. En als er een razzia op komst was zette Johannes de wieken

    in het kruis. Dan was iedereen in de omgeving meteen op zijn hoede. Gelukkig is er vandaag een einde gekomen aan deze periode van continue waakzaamheid. De Duitsers zijn door de Canadezen verdreven. Ondanks de grote opluchting, moesten wij natuurlijk meteen aan onze molen denken.

    Hoe zou deze eraan toe zijn en zou hij er überhaupt nog staan? Johannes is meteen gaan kijken. Vol enthousiasme keerde hij huiswaarts: “De mölle steet der noch!” riep hij. De ene bom was niet ontploft en de andere bleek slechts gedeeltelijk gescheurd.

    Alleen de ramen en deuren waren uit de molen geblazen. Ik barstte in huilen uit: ik was gelukkig toch nog niet van die verdraaide molen verlost!

  14. route naar watertoren

    Volg de paarse route tot het eind van de Rozetstraat. Ga hier RA (in plaats van LA de paarse route volgen) de Kornet v. Limburg Stirumstraat op. Deze weg volgen en direct na de watertoren LA, de Watertorenstraat in. Aan het eind van de Watertorenstraat LA, volg vanaf hier de groene route.

  15. De watertoren, Olst

    Watertoren Olst

    De watertoren, gebouwd in 1962, is ontworpen door het architectenduo P.J. de Gruyter en C. Poederoyen. Ze diende ter vervanging van de in april 1945 door de Duitsers verwoeste watertoren. De toren had oorspronkelijk een waterreservoir van 900m3 en is 41,55 meter hoog.

    De toren fungeerde ook als klokkentoren voor de nabijgelegen R.K. kerk. De watertoren kreeg daarom een kruisbeeld op het dak. De inscriptie in de watertoren laat de dubbele boodschap zien: "Water zal te voorschyn komen zodat het volk kan drinken". In de toren zijn nu appartementen gevestigd.

  16. Liberation Route verhaal

    Vernietiging watertoren Olst

    13 april 1945. Vandaag is een vreugdevolle dag voor Olst; maar ook eentje met een zwarte rand. De Canadezen kwamen ons vandaag eindelijk bevrijden. Maar in de láátste nacht voor bevrijding hebben de Duitsers onze watertoren met de grond gelijk gemaakt. Wat een laffe daad!

    Ik schrok om 3 uur wakker omdat er hard op onze voordeur werd gebonsd. Beng! Beng! “Deutsche Wehrmacht! Aufmachen jetzt!” hoorde ik een barse mannenstem roepen. Het licht op de overloop ging aan en mijn vader kwam verdwaasd uit zijn slaapkamer lopen. “Wat is dit nu weer, Duitsers voor de deur?!”

    Mijn vader trok snel een broek aan en stommelde van de trap af. Ik keek toe hoe hij het gordijn dat voor de deur hing opzij schoof. Hij haalde de klemmen van de deur en zette deze op een kier open, maar er werd van buiten tegenaan geduwd. Drie gewapende soldaten kwamen naar binnengestormd.

    Eén soldaat begon in het Duits van alles tegen mijn vader te roepen. Ik kon er niets van verstaan maar ik zag dat ze mijn vader hardhandig vastgrepen. Ik werd heel erg bang en ook mijn vader was nu in paniek. “Ich mache das, ich mache das!” riep hij. Ik zag hoe hij de watertoren-sleutel pakte.

    Mijn vader is beambte van de watertoren van Olst en beheert daarom ook de sleutel ervan. De Duitsers hadden een paar maand geleden een luchtwachtdienst in de toren ingericht. Maar waarom kwamen ze nu opeens midden in de nacht de sleutel opeisen? We begrepen er niets van.

    Even snel als de soldaten binnenkwamen stormden ze weer naar buiten en lieten ons alleen. Een half uur later zaten we nog bij te komen in de woonkamer toen we plotseling een oorverdovende klap hoorden. Ons huis schudde op zijn grondvesten en ik moest mezelf vastgrijpen aan de rand van de tafel.

    Het gedonder en geraas was zó hard dat we bang waren dat het huis zou instorten. Toen de rust wederkeerde waren we te bang om buiten te gaan kijken wat er gebeurd was. De rest van de nacht verliep onrustig; elk geluid deed ons opschrikken en we hebben geen oog meer dichtgedaan.

    Vandaag werd het ons allemaal duidelijk; de Duitsers hebben onze watertoren met vliegtuigbommen opgeblazen. De sleutel hebben ze niet eens gebruikt; met de Canadezen op de hielen .waren ze zo haastig dat ze de deur alsnog geforceerd hebben. De bommen hebben ze met handkarren naar binnen gebracht

    en daarna tot ontploffing gebracht. De toren van bijna 50 meter hoog is volledig weggevaagd en er is alleen nog een ruïne overgebleven. Het waterreservoir is van 40 meter hoogte naar beneden gekomen en ligt nu ondersteboven op de vloer. Olst is vandaag in rep en roer.

    Wat een zinloze verwoesting, zo vlak voor de bevrijding!

  17. Wandelknooppunt F54

  18. Wandelknooppunt F64

  19. Wandelknooppunt F61

  20. Wandelknooppunt F62

  21. Landgoed Hoenlo

    Hoofdgebouw Groot Hoenlo

    Het hoofdgebouw van het historische landgoed Hoenlo, Groot Hoenlo, is gebouwd op een omgracht terrein, recht in de as van de lange oprijlaan. Het landhuis is vermoedelijk in oorsprong 18e-eeuws en ontstaan uit de vergroting van een oudere spieker.

    Terzijde van Groot Hoenlo staat Klein Hoenlo, een huis dat ook wel bekendstaat als het 'weduwehuis'. Groot Hoenlo dankt zijn bekendheid o.a. aan Harry Mulisch, die enige tijd in huis Groot Hoenlo woonde. Hier schreef hij zijn meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.

  22. Wandelknooppunt F65

  23. route langs de kinderboerderij

    Voor een lusje langs de kinderboerderij en vijver, in plaats de route door de woonwijk, ga je op de Rietgors LA, de Torenvalk in. Volg het pad langs de vijver, onderlangs de dijk. Op de Weth. A.G. Dekkerlaan RA, het dorp in. Einde weg LA, J. Schamhartstraat tot het beginpunt het Holstohus.

  24. Wandelknooppunt F51

  25. Aaldert Geertsstraat 54-56

    Aaldert Geertsstraat 54-56

    De villa is rond 1896 gebouwd in opdracht van een lid van de fam. Bakhuis, een vooraanstaande familie in Olst in die tijd. Vanaf de jaren '70 was in dit pand een huisartsenpraktijk en apotheek gevestigd. De bovenverdiepingen werden gebruikt als woonruimte. Inmiddels is de villa in gebruik als woning

  26. Dorpskerk Olst

    Dorpskerk Olst

    De Willibrord- of Dorpskerk dateert uit de tweede helft van de 13de eeuw. Het is een éénbeukig gotisch gebouw waarvan het benedenstuk van de toren afkomstig is uit de laat-romaanse periode. De gewelven van het koor hebben nog hun laat-gotische beschildering.

    Een van de klokken in de toren dateert uit 1723 en werd gegoten door de Hoornse klokkengieter Joan Nicolaus Derck. Ingrijpende restauraties vonden plaats in de jaren 1861 en 1955 tot en met 1957. Kerk en toren werden in 1971 rijksmonument.

  27. Aaldert Geertsstraat 52, Olst

    Aaldert Geertsstraat 52

    Dit herenhuis werd in 1892-1893 gebouwd in opdracht van J.A. Bakhuis, een familie die onder de broegere dorpselite van Olst een voorname plaats innam. Het pand werd in 1906 gekocht door huisarts Klaas Klein die er tot 1937 bleef wonen waarna P.J. Couveé het pand en de praktijk overnam.

    In 1951 nam huisarts Antonie van Stuyvenberg de praktijk en het pand over. In 1975 werd de praktijk zo groot dat de praktijk verhuisde naar een nieuwe locatie, en werd het bestaande pand volledig ingericht als woonhuis en dokter Stuyvenberg bleef hier wonen tot aan zijn overlijden.

  28. Wandelknooppunt F50

  29. Aaldert Geertsstraat 42, Olst

    Aaldert Geertsstraat 42, Olst

    De fabriekspijp van het voormalige vleesverwerkende bedrijf Olba (afkorting van Olst Bakhuis) is gebouwd in 1832 en gerestaureerd in 2010. De hoogte is ong. 45 meter, terwijl de diameter varieert van 5 meter aan de voet tot ong. 3 meter aan de top.

    In de jaren vijftig van de 20e eeuw was Olba de grootste werkgever van Olst. In 1962 werd Olba door Unox (Unilever) overgenomen. Het bedrijf werd in 1979 gesloten.

  30. Aaldert Geertsstraat 39, Olst

    Aaldert Geertsstraat 39, Olst

    In 1879 werd op deze plek de oude school gesloopt en werd er een nieuw postkantoor gebouwd op deze locatie. Het werd in november 1879 in gebruik genomen. In sept 1906 werd het kantoor uitgebreid met een telegraafdienst en in 1907 kwam er een interlokale telefoondienst bij.

    Na het verhuizen van het postkantoor naar de J. Schamhartstraat heeft het pand 40 jaar dienst gedaan als jongerencentrum. Vanaf 1990 kwam hier een kinderdagverblijf bij.

  31. Wandelknooppunt F52