Wandelroute Heeten Zuid

  • Type
    Wandelen
  • Afstand
    7,5 km
  • Duur
    1:52
  • Verbrande calorieen
    898 kcal
  • Knooppunten
    5
  • Locaties
    4

Deze wandelroute laat je kennismaken met de mooie (wandel)paden rondom Heeten. De Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o heeft 15 km paden gerealiseerd rondom Heeten en zorgt voor het onderhoud hiervan. Geniet tijdens deze wandeling van de mooie afwisselende natuur rondom Heeten.

Startpunt

Start Dorpsplein Heeten, bij de TOP (Toeristisch Overstap Punt) bij keuzepunt H10 van het wandelnetwerk. Volg vanaf hier de gele pijlen van het wandelnetwerk en ga de straat Oltheten in en blijf de gele pijlen volgen tot keuzepunt H17. Volg vanaf hier de blauwe route van het wandelnetwerk. Af en toe wijkt de route iets af van het wandelnetwerk om de paden van de Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten te volgen. Volg hiervoor de routebeschrijvingen.

Colofon

Deze route is gerealiseerd ism de Stichting Wandelpaden Heeten en Salland Marketing met ondersteuning van de gemeente Raalte. www.wandelpadenheeten.nl

  1. Wandelknooppunt H10

  2. Bleerspad

    Bleerspad

    Tussen de bergingsvijver aan de westzijde van dorp Heeten en het Overijssels kanaal is het Bleerspad aangelegd. Dit extra brede pad loopt in een rechte lijn door het Heetense Broek richting de Bleerster Vennen.

    Erve "de Bleers" gelegen naast de Bleerster vennen, is aan de overzijde van het kanaal gelegen en wordt tegenwoordig bewoond door de Fam. Schoorlemmer. Het pad loopt ook nog eens evenwijdig aan de Bleershorster leiding.

  3. Wandelknooppunt H21

  4. Wandelknooppunt H17

  5. Markepad

    Markepad

    Al vanaf ongeveer 1400 tot halverwege de 19e eeuw bevonden zich (onder andere) aan de zuidzijde van Heeten veel zogenaamde 'markegronden'. Dat waren gemeenschappelijke, relatief woeste gronden zoals heide, waar bijvoorbeeld iedereen zijn schapen kon laten weiden.

    De Markerichter was de voorzitter met bestuurskracht; de Markemeijer had de functie van rechter.

  6. Slonninkspad

    Slonninkspad

    De eigenaar van de grond, waar dit pad over loopt heet Aarnink. De bijnaam van deze familie is Slonnink. De familie is een paar generaties geleden vanuit Colmschate (de Bannink) naar Heeten gekomen. Een veel oudere naam van vroeger (ong. 1400) is 'Overmeen'.

    'Aver Meden' betekent zoiets als 'over de vlakte' of 'over de gemeenschappelijke gronden'. Aangezien de naam Overmeen in Heeten nog veel voorkomt, is 'Slonnink' gebruikt.

  7. Wandelknooppunt H22

  8. route naar Snieterspad

    Einde zandpad NIET de blauwe pijl RA volgen maar oversteken en RA het fietspad langs de Spanjaardsdijk op. Na ong. 150 meter LA het Voordepad in, einde pad, weg oversteken en het Snieterspad in. Aan het eind van het Snieterspad LA en de blauwe pijlen volgen. Je loopt nu op het Telgenpad.

  9. Voordepad

    Voordepad

    De naam Voorde is afkomstig van de oude naam van de naastliggende boerderij, namelijk 'Erve Voirde' (1528), later 'Erve Voorde' (1634). Nog weer later in 1830 komt de naam 'Erve Voortman' voor in de boeken.

    Volgens voormalig eigenaar Herman Schoneveld betekent de naam Voorde 'een doorwaadbare plek door het Poelmoeras'.

  10. Snieterspad

    Snieterspad

    'De Snieter' is de bijnaam van de aanwonende familie Tepperik en is een verbastering van 'De Snieder/Snyder'. Dit verwijst naar het beroep van kleermaker van de Tepperik die de bijnaam als eerste kreeg. Hij woonde aan de Spekschateweg, waar tot op heden nog steeds de familie Tepperik woont.

  11. Telgenpad

    Telgenpad

    Van oorsprong heeft een deel van dit pad bekend gestaan als 'Prinsallee'; later 'Telgenallee' en nog later als 'Telgenweg'. Een jonge eikentak wordt ook wel een 'telg' genoemd. Ook het industrieterrein waar het huidige Telgenpad langs loopt is vernoemd naar de dubbele rij eiken en heet 'De Telgen'.

  12. Poelpad

    Poelpad

    De naam verwijst naar een van oudsher lager gelegen moeras, genaamd 'de Poel', gelegen tussen het Telgenpad en de Spanjaardsdijk. Vroeger vormde dit pad een ontsluitingsweg voor de aangelegen landbouwpercelen en stond bekend als het 'Moeras'.

  13. Doorninckspad

    Doorninckspad

    De familie Doorninck (waarbinnen veel advocaten/notarissen/burgermeesters) was eind 1800/begin 1900 de laatste grootgrondbezitter in de regio. Deze familie had veel van de gronden in de omgeving van dit pad in eigendom.

  14. Wandelknooppunt H10