Autoroute Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal

 • Afstand
  161 km
 • Locaties
  4

Verken het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal, gelegen in het hart van Overijssel. Het gebied in en rondom Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Ontstaan toen een grote ijsmassa de grond opzij duwde, waardoor we vanaf 16 heuvels kunnen genieten van een magisch uitzicht.

Startpunt

Er zijn op deze route 6 startpunten: Start Holten, P+N De Kandelaar, bij station Holten Start Markelo, Museum Eungs Schoppe met VVV informatiepunt Markelo, Goorseweg 1A. Start Enter, Klompen- en Zompenmuseum, Hogebrink 4. Start Den Ham, De Brink in het centrum. Start Ommen, Hotel de Zon, Voorbrug 1. Start Nijverdal, Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281. De folder met de routebeschrijving is verkrijgbaar bij de Tourist Info's in het gebied.

Colofon

Deze route is gemaakt door de Tourist Info's in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

 1. P+N station Holten

  P+N station Holten

  Bij de Kandelaar bij het station in Holten is een P+N. Parkeer hier je auto en breng dan een bezoek aan Holten en de Holterberg

 2. Museum Eungs Schöppe

  Museum Eungs Schöppe

  In dit museum is één van de grootste klederdrachtcollecties (1820-1940) tentoongesteld. Ook is er een ingerichte woonkeuken, kabinet met linnenuitzet, een grote collectie merklappen, gebruiksvoorwerpen en kleine landbouwwerktuigen.

  Geopend tijdens openingsuren Infocentrum Markelo.

 3. Klompenmuseum Sköpke

  Klompenmuseum Sköpke

  Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kunt u zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kunt u een rondleiding met gids en demonstratie krijgen (het gehele jaar op afs...

 4. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  De Brink in Den Ham is een oud centraal punt gelegen tussen de verschillende buurtschappen. In het verleden was het ook dé plek waar handelaars zich vestigden. Samen met de kerk staat de Brink dan ook aan de wieg van het dorp. Vroeger was het slechts een weide.

  In de 19e eeuw liepen de kippen van de aanwonenden nog vrij rond over de Brink. Berucht was Den Ham in het begin van de 19e eeuw. Er waren wel 8 herbergen in het dorp, waarvan 6 op de Brink en de naasten omgeving. De eerste school in Den Ham was in de 17e eeuw te vinden aan de Brink.

  Op dezelfde plek verscheen later het gemeentehuis. Jaarmarkten, zoals de Hammer Brinkdagen en het Historisch Schouwspel en kermissen waren jaarlijkse hoogtijdagen en vonden altijd op de brink plaats maar later ook elders.

 5. De Zon Hotel & Restaurant

  De Zon Hotel & Restaurant

  De Zon Hotel & Restaurant is prachtig gelegen langs de oevers van de rivier de Vecht in Ommen. Er zijn wellnessfaciliteiten en een mooi terras met prachtig uitzicht op de rivier.

 6. BC Sallandse Heuvelrug

  BC Sallandse Heuvelrug

  In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug vind je alle informatie over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Informatiecentrum, winkel, sterrenwacht en een gezellige horeca locatie met een heerlijk terras. Tevens startpunt van vele wandel- en fietsroutes.