Verrassende routes

De 7 wandelevenementen van Salland

  • 4 minuten opladen
  • 2956 x bekeken

Salland wordt ook wel eens Salland Wandelland genoemd, want wat kun je daar prachtig wandelen! Naast een groots wandelnetwerk, vele routes zijn er maar liefst 7 wandelevenementen in Salland. Dit zijn verschillende wandeltochten en wandelvierdaagsen die doorgaans plaatvinden tussen eind april en eind november. En vanwege de grote successen, vele deelnames en enthousiaste reacties vinden deze evenementen jaarlijks plaats. Dus kun je een keer niet meedoen aan een wandelevenement, dan zijn er nog 6 andere evenementen om aan deel te nemen, of volgend jaar weer een kans. Hieronder een overzicht van dé 7 wandelevenementen in Salland.

Foto: SW4D

1. Sallandse Wandelvierdaagse (ca. half oktober)

Tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse loop je door uiterwaarden en natuurgebieden en kom je door gezellige plattelandsdorpen. Wat begon als een experiment is inmiddels uitgegroeid tot een wandelvierdaagse van formaat met deelnemers uit alle windstreken van Nederland én het buitenland. Je kunt kiezen uit 8km (kidsroute), 12, 20, 30 of 40 kilometer. De vierdaagse is meer dan alleen wandelen door de prachtige natuur. Hier wordt beleving aan toegevoegd. De hele week zie, hoor en voel je dit. Bijvoorbeeld door middel van verrassende theateracts en dorpen die je feestelijk onthalen. Behalve door deze feestelijke dorpen, loop je langs eeuwenoude landgoederen en over fraaie bospaden.

Ook het rivierenlandschap van de IJssel en de heide van de Sallandse heuvelrug maken onderdeel uit van de etappes. Als je de vier dagen hebt weten te volbrengen, wacht je op de ‘Via Sallandia’ in Raalte een feestelijke intocht. Deelnemen kan al vanaf één dag, maar voor de wandelaars die alle vier de etappes weten te volbrengen, wacht er een mooie medaille. Voor meer informatie ga je naar de website van de Sallandse Wandelvierdaagse.

2. Sallandse Heuvelentocht (ca. half juni)

Deze wandeltocht start vanaf Sporthal de Sprengenberg in Haarle. Vanaf hier starten vijf afwisselende routes. De afstanden die er gelopen kunnen worden zijn: 7.5, 15, 20, 30 en 40 kilometer. De routes lopen over de Holterberg, Sprengenberg en/ of Haarlerberg. Deze wandeltocht is een mooie voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Voor meer informatie ga je naar de website van Wandelsport Haarle.

3. Wandel4daagse (ca. eind juni)

Vier dagen wandelen in het mooiste stukje van de Reggestreek. Iedere dag is er een verrassende wandelroute beschikbaar van 10, 20 & 30* km (*de 30 km betreft alleen de vrijdag). Onderweg zijn tal van bezienswaardigheden te bezichtigen. Tijdens de wandeltochten maak je kennis met de vele gezichten die de omgeving van Notter en Zuna kennen. Bossen, heide, de Regge, de Sallandse Heuvelrug en Twentse landschappen. Voor meer informatie ga je naar de website van Reggestreek Wandel4daagse.

4. Koerkamp Boerenwandeltocht (ca. eind november)

De mooie Koerkamp Boerenland wandeltocht start in het Sallandse dorp Lettele bij De Koerkamp het café tegenover de kerk van Lettele. De tocht voert je door bossen, langs beken en door het mooie Sallandse coulisselandschap.

5. Wandelvierdaagse Deventer (ca. eind april)

Wederom is de oude stad Deventer en haar mooie, gevarieerde omgeving het decor van de ontluikende lente. De afstanden zijn: 15, 20, 30 en 40 km. Mocht de tijd ontbreken om alle dagen te lopen, dan is het ook mogelijk om voor één of meerdere dagtochten te kiezen. Voor meer informatie ga je naar de website van Wandelvierdaagse Deventer.

6. Sallandtocht (ca. half juni)

Deze tocht start bij wijk- en speeltuinvereniging De Driehoek in Deventer. Je kunt een tocht lopen van 5, 10, 15, 20, 30 of 40 kilometer. Tijdens deze tocht maak je kennis met de historische stad Deventer en haar mooie natuurlijke omgeving. Voor meer informatie ga je naar de website van Wandelvereniging Deventer.

7. Landgoederentocht Olst (ca. half oktober)

Deze tocht begint bij Landgoed de Haere in Olst. Onderweg kom je langs diverse havezathen en landgoederen. Als je geïnteresseerd bent in een mooie wandeling waarin je cultuur en prachtige natuur kunt opsnuiven, dan ben je hier op je plek. Afstanden die er gelopen kunnen worden zijn: 10, 15, 20 en 30 kilometer. Voor meer informatie ga je naar de website van Wandelvereniging Olst.

Tip: ga op pad met de Wandelkaart Salland

Nog een tip voor bij het wandelen: begin goed voorbereid aan je wandeltocht en koop de kaart van het Wandelnetwerk Salland met daarop het complete wandelnetwerk vanaf de rivier de IJssel t/m Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Op de Wandelkaart Salland vind je een overzicht van de startpunten, routes, praktische informatie, interessante bezienswaardigheden, streekinformatie en leuke tips. Deze kaart is te koop bij VVV’s, Tourist Info’s en diverse recreatiebedrijven in Salland of via de webshop van VVV Deventer.