Kokhuusies- en Hooibergenroute

 • Type
  Fietsen
 • Afstand
  41,4 km
 • Duur
  2:46
 • Knooppunten
  19
 • Locaties
  4

Een prachtige fietsroute rondom het dorp Den Ham. Dit Brinkdorp is misschien wel het mooiste dorp in Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van het Vechtdal, Twente en Salland. De ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht.

Startpunt

Startpunt: TIP Den Ham, de Brink 4, Den Ham.

Colofon

Je fietst langs de voor deze streek zo karakteristieke kokhuusies en hooibergen. Verschillende kokhuusies worden nu bijvoorbeeld gebruikt als B&B.

 1. Startpunt TIP Den Ham

 2. Fietsknooppunt 30

 3. Fietsknooppunt 31

 4. Het Zandstuvebos

  Het Zandstuvebos

  140 hectare bos, aanvankelijk spontaan gegroeid op een zandverstuiving. Vroeger hoofdzakelijk naaldbomen, de laatste 20 jaar is het Ov. Landschap bezig de Zandstuve natuurlijker te maken. Door de verscheidenheid in houtsoorten en het aangrenzende landbouw gebied ideaal voor roofvogels.

 5. Fietsknooppunt 32

 6. Fietsknooppunt 35

 7. Fietsknooppunt 34

 8. Fietsknooppunt 4

 9. Rustpunt Boerderij "De Brummel".

  Rustpunt Boerderij "De Brummel".

  U bent van harte welkom op het Rustpunt. Het zelfbedieningsterras is open als het bord aan de weg staat. Koffie, thee, limonade met een heerlijke plak huisgemaakte cake staan voor u klaar. Naar wat het seizoen te bieden heeft worden produkten van eigen erf verkocht.

 10. Fietsknooppunt 85

 11. Fietsknooppunt 85

 12. Vistrap bij Hancate

  Vistrap

  De brede waterval in de Regge is een stuw. Vissen kunnen hier echter niet tegenop zwemmen. Wel kunnen ze kleine sprongen maken van zo’n 15 centimeter. Die gelegenheid krijgen ze met de vistrap, die het waterschap aanlegde naast de stuw. Zo kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken.

 13. Velderberg

  Velderberg

  Het water van de Regge stroomt ter hoogte van Velderberg voor het eerst sinds honderd jaar weer door een oude Regge-arm. Begin 2006 werd het eerste gedeelte van de gekanaliseerde Regge afgedamd en werd de oude meander weer aangesloten op de Regge. Er is ook een nieuwe wandelbrug gekomen.

 14. Fietsknooppunt 80

 15. De Regge

  De Regge

  Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en kom kijken hoe de Regge weer een echte rivier wordt en zich opnieuw in allerlei bochten wringt.

 16. Stuw van Archem

  Stuw van Archem

  Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge.

 17. Fietsknooppunt 18

 18. Fietsknooppunt 86

 19. Archem

  Archem

  Aan de voet van de Lemelerberg een prachtig natuurgebied nabij de Regge, met een vistrap, uitkijkpunt en bosgebied.

 20. Fietsknooppunt 75

 21. De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug was eeuwenlang een belangrijk punt waar Ridderschap en Steden van Overijssel regelmatig vergaderden. Tegenwoordig is het een Toeristisch Overstap Punt.

 22. Fietsknooppunt 76

 23. Steile oever

  Steile oever

  De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.

 24. Boswachterij Ommen en Eerde

  Boswachterij Ommen en Eerde

  Al in 1300 was dit stukje Twente bewoond door ridders en boeren. Het kasteel werd vroeger bewoond door baron Van Pallandt. Deze statige woning is nu een Internationale school. In het bos kan men wandelen en fietsen, honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

 25. Kasteel Eerde

  Kasteel Eerde

  De eerst bekende gegevens dateren uit 1334 toen men sprak van Huis Eerde als bezit van de stamvader van het geslacht Von Eerde. Het kasteel werd vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en even zovele malen herbouwd. In 1715 laat Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen.

 26. Fietsknooppunt 87

 27. Fietsknooppunt 88

 28. De Meulenhorst

  De Meulenhorst

  Op deze plek staat al sinds de 17de eeuw een beorderij. De huidige hallenhuisboerderij De Meulenhorst is gebouwd in 1878. Opvallend is de langgerekte gevel en de grote rieten kap. Het erf is een goed voorbeeld van een streekeigen boerenerf met een grote omhaagde moestuin.

 29. Eerder Achterbroek

  Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek (300 ha) is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt.

 30. Fietsknooppunt 5

 31. Fietsknooppunt 18

 32. Fietsknooppunt 3

 33. Fietsknooppunt 25

 34. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  Het "Historisch Centrum" van Den Ham wordt gekenmerkt door de eeuwenoude Brink met daarop de muziek tent. Door het jaar heen worden hier verschillende evenementen gehouden.

 35. Eindpunt