Typisch Overijssel

Dit is typisch aan het centrum van de Hanzesteden

  • 2 minuten opladen
  • 6535 x bekeken

In de middeleeuwen groeiden en bloeiden de Hanzesteden. Dat resultaat is nu nog te zien in de historisch steden. Van ophaalbruggen en smalle straten tot stadspoorten en vestingwallen. Hoe zien de binnensteden van de Hanze eruit? En welke historische trekpleisters mag je echt niet missen?

De welvaart van de Hanzesteden ontpopte zich tijdens de middeleeuwen in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden. De Hanze speelde een belangrijke rol in de verspreiding van de gotische bouwstijl in Europa. En die bouwstijl, nu ‘baksteengotiek’ genoemd, zien we nog steeds in de Hanzesteden in Nederland.

Middeleeuwse Hanzegotiek

Stap één van de Hanzesteden binnen en je proeft de sfeer en rijkdom uit de tijd dat de Hanzesteden floreerden. Dwarrel door het middeleeuws stratenplan: steegjes, smalle straatjes, sfeervolle pleinen. Elke stad kent honderden monumenten door de ver teruggaande geschiedenis van de Hanzesteden. Van de schitterende Lebuinuskerk in Deventer tot de Sassenpoort in Zwolle.

Historische Hanzeproducten en Hanzeambachten

De rijke geschiedenis toont zich niet alleen in gebouwen. Ook de Hanzeproducten zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Denk aan de Deventer Koek en de Doesburgse Mosterd. En wat dacht je van de Hanzeambachten, zoals mandenmakers en smederijen? Je vindt ze in elke Hanzestad in Overijssel.

Historische plekken

De historie is overal zichtbaar en elke Hanzestad kent een rijk en gevarieerd cultuuraanbod met onder andere sterrrenrestaurants en streekgerechten, net als een overload aan historische plekken. Denk aan de Vischpoort in Elburg, het Wijnhuistoren in Zutphen, de Kalkovens in Hasselt en de Peperbus in Zwolle. Maar vergeet ook niet het oudste stenen huis te bewonderen: De Proosdij in Deventer. En De Waag in Doesburg, het oudste café, kan ook niet worden overgeslagen.