Ondersteboven in een dag

De Duursche Waarden van bovenaf? Cuno & Sjoerd zijn onder de indruk.

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 6984 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. Deze twee reisfotografen zijn de hele wereld overvlogen en weten dus als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. In het voorjaar bezochten ze de Duursche Waarden, een natuurgebied langs de IJssel in de regio Salland. Klim met hen mee naar de top en ontdek wat dit deel van Overijssel zo uniek maakt. Lees hier hun tips over het gebied en raak net als Cuno en Sjoerd ondersteboven van Overijssel!

Bekijk video

De hoogtepunten

09:00

Uitkijktoren bij Olst

Sjoerd: ‘Wow… zo zag Nederland er dus ooit uit: als een grote moerassige delta van Rijn, Maas en IJssel. Hier, bij de IJssel is dat oorspronkelijke rivierenlandschap – als eerste in Nederland - teruggebracht. Dit is dus wat er gebeurt als je de natuur zijn gang laat gaan: een landschap met geulen, moerassen en ooibossen waar heel veel dieren en vogels op afkomen.’ We raden je aan om vanuit het Infocentrum IJssel Den Nul aan de Rijksstraatweg 109 in Den Nul de ‘Ruige Route’ te volgen. Een routekaartje is binnen verkrijgbaar. De afstand is 8 km (groene route plus klein stukje rode route). Tip: laarzen aan en verrekijker mee!

Uitkijktoren bij Olst
Uitkijktoren bij Olst

10:30

Infocentrum IJssel den Nul

Binnen is er, naast heerlijke cappuccino, verrassend veel informatie te vinden over het gebied. Check voor de zekerheid of de wandelroute begaanbaar is. Bij hoogwater werkt het trekpontje niet en zijn de oevers soms slecht begaanbaar. De Ruige Route start met een drijfbrug. Door graslanden en ooibossen struin je richting de uitkijktoren en de overblijfselen van een oude steenfabriek.

11:30

Steenfabriek Fortmond

omschrijving
omschrijving


Tot 1976 werden in rijksmonument Steenfabriek Fortmond jaarlijks ruim 14 miljoen bakstenen gebakken van de rivierklei. Nu heeft de natuur deze plek overgenomen. Bij hoog water is het een vluchtplaats voor grote grazers en in de dichtgemetselde ovens wonen maar liefst acht soorten vleermuizen. De veertig meter hoge schoorsteen dient als broedplek voor een paartje slechtvalken: met hun topsnelheid van 320 km/u zijn dat de snelste dieren van de wereld.

Kozakkenveer

Veel werknemers kwamen met het veer naar hun werk. De stoere naam is te danken aan ruiters in het Russische leger die ons land in 1813 hielpen om de Fransen te verjagen. Tijd genoeg? Laat je dan voor 1 euro naar de overkant brengen. Het restaurant heeft een mooi terras.

13:00

Verder langs de oevers

Cuno: ‘Hoog of laag water? We hebben ons laten vertellen dat het hier altijd mooi is. En dat geloven we graag! Dankzij de overvloed aan echte natuur is er volop voedsel voor dieren. Schrik dus niet van Schotse Hooglanders of een kudde op hol geslagen IJslandse paarden.’ Een trekpontje brengt je naar de overkant.

‘Hoog of laag water? We hebben ons laten vertellen dat het hier altijd mooi is.

Vogels kijken

Vanuit de vogelkijkhut kijk je weids uit over het rivierenlandschap. Geduldige vogelaars en natuurfotografen wachten er uren op een vis- en zeearend. Maar er zijn ook ijsvogeltjes en torenvalken. Misschien heb je geluk!

14:00

Terug bij het infocentrum

Nog niet geluncht? Dat kan in het infocentrum. Bij mooi weer kun je er ook pootjebaden in de IJssel of zwemmen in de kolk. Liever doorrrr? Zak de IJssel af richting de IJssellinie. Onderweg kom je langs Bökkers Molle met verse broodjes en ander lekkers.

16:00

IJssellinie

omschrijving
omschrijving

Tussen Olst en Deventer zie je nogal wat restanten van verdedigingswerken in de uiterwaarden. Van lang geleden zul je denken. Fout: de IJssellinie werd pas rond 1950 aangelegd om ons land tijdens de Koude Oorlog tegen een mogelijke Russische invasie te beschermen. Het idee was om een 127 kilometer lange, tot tien kilometer brede strook land te laten overstromen om de opmars van de Russen te vertragen. Op de informatiepanelen lees je er alles over.

17:00

Het rijke landleven

Natuurlijk was het vruchtbare IJssellandschap ook in trek bij rijke fabrikanten en de adel. Een aantal landhuizen zijn open voor publiek. Sterker nog: op de gastvrije terrassen van bijvoorbeeld Geb en Gaia of kasteel de Haere kun je voldaan nagenieten van een mooie dag.

Meer Duursche Waarden (foto's Vincent Croce)

Tijdens het volgende avontuur van "Ondersteboven in een dag" zijn Cuno en Sjoerd te vinden bij de wateren van Nationaal Park Weerribben Wieden. Bekijk hier hun eerste hoogtepunt; het Vechtdal.