Typisch Overijssel

Romantisch weekendje weg in Nederland

  • 5 minuten opladen
  • 1880 x bekeken

Voor een romantisch weekendje weg hoef je niet ver van huis. Vier de liefde in de Hanzesteden! Hier gaat je hart sneller kloppen. Stadspoorten en vestingwallen, gezellige straatjes en restaurantjes. Hotels, B&B’s en zelfs kastelen om samen in weg te dromen. Verras elkaar met een lang weekend genieten.

Samen struinen door smalle straatjes en in authentieke winkeltjes. Hand in hand wandelen langs stadsmuren en naast elkaar fietsen langs de oevers van de IJssel. Dat is het verleidelijke van de Hanzesteden. Sprookjesachtige steden met een historie die teruggaat tot in de Middeleeuwen. Perfect voor romantisch weekendje weg in Nederland.

Weekendje weg in Hanze historie

Ben je al eens in een Hanzestad geweest, dan ken je de charme en die typische bruisende sfeer. Zijn de Hanzesteden nieuw voor je? Dan is het hoog tijd om er een of meerdere te bezoeken. En om er samen te overnachten uiteraard. Want in deze historische steden is genoeg te zien en beleven voor een lekker lang weekend weg.

Het fijne is dat je wat te kiezen hebt. Sinds de Middeleeuwen vormen maar liefst negen steden het Hanzeverbond: Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Elburg, Harderwijk, Zutphen en Doesburg. De steden trokken samen op en werden echte bondgenoten. De rijkdom, handelsgeest en glorietijd van toen zie je ook nu nog overal terug. Op de pleinen, in de straatjes en in de ontelbare monumenten.

Hanzestad Hattem
Hanzestad Hattem

Overnachten en wegdromen in het oosten

Negen Hanzesteden langs en rond rivier de IJssel. Dat is een hele lijst aan historie en cultuur, water en natuur, wandelroutes, restaurantjes en winkels. En, niet te vergeten, aan bijzondere plekken om te overnachten. Onmisbaar wanneer je er met elkaar even tussenuit wilt in Oost-Nederland. Een Grand Hotel aan de rand van het oude centrum van Zwolle, een stadsboerderij met authentieke hooiluiken in Kampen, een B&B in een middeleeuws huis, hartje Doesburg. Of een voormalige pastorie uit 1751 in het oude centrum van Deventer. Overdag genieten van de historische Hanzestad, ’s nacht wegdromen in Hanze sferen. Zo fijn kan een weekend weg in Nederland zijn.

Jullie weekend in de Hanzesteden

Samen lekker uitgeslapen? Dan is het tijd om op pad te gaan, in en rond de Hanzesteden. In welke van deze Oost-Nederlandse steden jullie ook op ontdekking gaan, jullie zullen verrast zijn over wat hier allemaal te doen is. Gaan jullie voor cultuur of natuur? Kiezen jullie voor een middag shoppen of een culinaire wandelroute? Of wordt het alles, jullie zijn immers een heel weekend weg in de Hanzesteden.

Misschien wel nummer één op jullie wensenlijst: cultuur. Elke Hanzestad heeft het in overvloed, elk op z’n eigen manier. Alle reden om meerdere steden te bezoeken tijdens deze korte break in eigen land. Dat lukt zeker, want je fietst eenvoudig van Hanzestad naar Hanzestad. Speciale Hanzeroutes leiden je langs en naar de mooiste plekken. En natuurlijk, niet vergeten, onderweg samen picknicken!

Hanzestad Doesburg
Hanzestad Doesburg

Hanzesteden, dicht bij natuur en water

Neem je eigen fietsen mee of huur ze op het station of bij een van de fietshandelaren in de stad. Zij weten vaak de mooiste fietsroutes en Hanzerondjes in en rond de Hanzesteden. Ze wijzen je net zo graag op de natuurgebieden en Nationale Parken in de omgeving. Ontdek de route van Deventer naar Zutphen, over dijken en langs uiterwaarden. Verken de kern en omgeving van vissersstadje Elburg, waar de tijd heeft stilgestaan.
Willen jullie even flink op de pedalen? Fiets dan in enkele uurtjes via de bosrijke Veluwe en open polderlandschappen naar nog zo’n Hanzeparel: Hattem. Kleine stad vol musea. Begin vorige eeuw was het een broedplaats van schilders. Ze werden allemaal verliefd op die typisch Hollandse wolken boven de IJssel. Fietsen in een schilderij. Over romantisch gesproken!

Ook te voet is het rondom de Hanzesteden goed toeven. De waterrijke IJssellandschappen lenen zich perfect voor een lange wandeling. Wandelroutes door uitgestrekte bosgebieden, door uiterwaarden en over landgoederen. En van Overijsselse landhuizen en stuwwallen naar Gelderse boerderijen en heidevelden.

Wandelen en dwalen

Van de natuur weer terug naar de stad. In welke Hanzestad stallen jullie je fietsen? Wordt het heerlijk Harderwijk, culinaire stad aan het Veluwemeer? Doe hier de Hanze Stadswandeling en word al wandelend wijzer over de rijke Hanzegeschiedenis. Drink een drankje op een van de vele terrassen of ga luxe dineren in een van de sterrenrestaurants aan de Vischmarkt.

Hanzestad Kampen
Hanzestad Kampen

Welke Hanzestad je ook kiest voor jullie weekendje weg, de historische binnensteden zullen je verwonderen en verrassen. De Hanzesteden zijn namelijk echt overheerlijk on-Nederlands. Het zijn de wereldsteden van de Middeleeuwen. En die beleef je vandaag, terwijl jullie er samen urenlang doorheen wandelen.

Of je nu in Zwolle, Deventer of Hasselt bent, alles is op loopafstand in de kleine en gezellige stadskernen. Dwalen en verdwalen kan trouwens ook goed hier in de middeleeuwse stratenplannen, met zoveel smalle steegjes, pleinen, stadspoorten en bruggetjes. Naast romantisch zijn de Hanzesteden dus ook nog eens bijzonder avontuurlijk. Heerlijk om samen te verkennen!

100% en overheerlijk Hanze

Je kunt oneindig op ontdekking in de Hanzesteden. Zeker ook als het op shoppen aankomt. Want juist hier vind je de leukste en authentiekste winkeltjes. Sommige nog volledig ingericht zoals toen, andere hip en helemaal van nu. Van specialist in Hanzeproducten tot buitengewone conceptstore. Goed voor uren winkelplezier in het historisch decor van de Hanzesteden.

Shoppen in Hanzestad Zutphen
Shoppen in Hanzestad Zutphen

Ook culinair kunnen jullie samen op verkenning. Harderwijk, Kampen of Zutphen, elke Hanzestad heeft zijn eigen unieke restaurantjes, brasseries en eetcafés. En vergeet ook vooral niet de smaakroutes. Smakelijke wandelingen waarbij je proeft en smult van Deventer Koek, Zwolse Balletjes of misschien wel van Doesburgse Mosterd. Hier vindt je streekproducten die je alleen hier in OostNederland vindt. 100% en overheerlijk Hanze!

Tijden voor samen? Dan is het tijd voor een romantisch weekendje weg in de Hanzesteden. En het fijne is: dat kan het hele jaar door!