Op smaaksafari

De leukste eetadressen in de Hanzesteden

  • 4 minuten opladen
  • 9847 x bekeken

De lekkerste bonbons, de perfecte Italiaanse pizza en de lekkerste bak koffie. In Overijssel zijn de bijzondere smaakadresjes niet op één hand te tellen. Eerder op tien, of twintig. Bij deze adressen in en rondom de Hanzesteden kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen.

Hanzerestaurants in Zwolle

Zwolle barst van de gezellige terrassen en smaakvol ingericht eettentjes. Zo kun je bij FRANCK terecht voor een biologische lunch en kunt u bij Brasserie Hofvliet genieten van heerlijke soepen, salades of warme gerechten. Villa Suikerberg is een knus lunchcafé waar je, smikkelend van een heerlijke high tea, geniet van de voorbij komende boten in de gracht.

Ook neergestreken in Zwolle: het mooie concept Brownies & Downies. In dit lunchcafé hap je heerlijke ambachtelijke lunchgerechten weg, geserveerd door mensen met een verstandelijke beperking. Net iets buiten het centrum vind je Het Weeshuys. De keuken is te omschrijven als ambachtelijk, puur, bourgondisch en verfijnd. De menukaart wisselt maandelijks; ze koken met de seizoenen mee.

Hanzerestaurants in Deventer

Bij Restaurant ’t Arsenaal wanen je smaakpapillen zich in Frankrijk. Er wordt uitsluitend gekookt met verse, eerlijke en regionale producten. Ook Frans: Restaurant Boas. Kreeft, terrine van eendenlever, oesters … het is hier allemaal te bestellen.

Zin in een biertje? Die drink je natuurlijk bij Stadsbrouwerij en proeflokaal DAVO. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere burger.

Voor eerlijke en ambachtelijke koffie ga je naar Roemar Koffiebranderij in hartje Deventer. Koekjes kunnen bij de koffie of thee natuurlijk niet ontbreken. Die haal je bij Deventer Koekwinkel.

Wil je wel uit eten, maar ook dat thuisgevoel ervaren? Bij restaurant Eten bij Pa & Ma komt de warmte en huiselijkheid je tegemoet. Het restaurant bevindt zich in een verbouwde rundveestal en de keuken is 100% open.

Bij Proeflokaal ’tOer ga je op ontdekkingsreis en geniet je onbeperkt van een heerlijke mix van historische en hedendaagse smaken.

Hanzesmaken in Hasselt

Bij goed weer is Grand Café de Linde een aanrader. Hier kun je op het terras genieten van het uitzicht over de gracht. Het oudste café van Hasselt vind je aan de Prinsengracht: Eetcafé de Compagnie. Hier krijg je een perfect getapt biertje en als specialiteit staan spareribs op het menu.

Hanzesmaken in Zutphen

Lopend door de mooie straten van Zutphen, kom je vast langs Bonbonatelier Janson. Stap naar binnen! Hier vind je producten van zeer hoge kwaliteit. Maar ze zijn vooral erg lekker. De zon verdwijnt achter de huizen, de tassen zijn gevuld maar de maag … die is leeg. Tijd voor een heerlijk hapje.

Voor een Italiaans diner ben je bij Vaticano aan het juiste adres. Dit restaurant serveert uit een traditionele Italiaanse open(!) keuken met uitsluitend verse ingrediënten. Italiaans eten kan ook in het restaurant De Wijnhuistoren. Gelegen aan het gezellige marktplein geniet je van Italiaanse specialiteiten.

Achteraf nog zin in een bakje koffie? Ga dan naar De Pelikaan of Van Rossum’s Koffie. Die laatste produceert niet alleen ecologisch verantwoorde koffie, maar doet ook goed voor de boer. Als je een bezoek wilt brengen aan het oudste koffiehuis van Nederland, breng dan een bezoek aan Het Volkshuis.

En ook nog …

In alle Hanzesteden in Overijssel vind je gezellige en ludieke eetadresjes. Zo vind je in Kampen Sigarenfabriek De Olifant en koffie- en theeschenkerij De Eenhoorn.

In de omgeving vind je Boerderijwinkel Erf 1 met biologische zuivelproducten en in IJsselmuiden kun je terecht bij Kalter Aardbeien voor de aller lekkerste aardbeien.

Ben je in Doesburg, schuif dan aan bij Grand-Café Het Arsenaal. Dit grand-café staat voor natuurlijk, eerlijk en puur. In Hattem ben je niet geweest als je niet bij Bonbonaterlier A3 en koffiehuis Vicaris naar binnen bent gegaan.

Bij al deze eetadresjes in Overijssel kan iedereen zijn honger of lekkere trek stillen. Tip: maak een culinaire stadswandeling in één van de Hanzesteden. Zo zie je en de stad en kun je jezelf verwennen.