In perspectief

Hanzesteden: Verhalen achter de handel tussen de Nederlandse Hanzesteden

  • 3 minuten opladen
  • 12503 x bekeken

In de 14e eeuw werd er fanatiek handelgedreven tussen landen. Zout, granen, vis, hout, wijn, bier en dierenhuiden vonden hun weg over zee. Het enige probleem was de zeeroverij. Op zee werd het handelswaar vaak gekaapt door piraten. In een tijd waarin weinig recht was ontwikkeld, werden handelsreizen daarom een gevaarlijke onderneming. De oplossing? Een verbond tussen handelssteden: het Hanzenetwerk.

Bekijk video

Handselswaar verkopen in Nederlandse Hanzesteden

De meeste Hanzesteden lagen in Duitsland. Maar ook in Nederland sloten steden zich aan bij de Duitse Hanze. In koggeschepen van zo'n 30 meter lang werd de handel naar de strategisch gelegen Nederlandse Hanzesteden gebracht, om vanuit deze steden de handelswaar verder te verkopen, op te slaan of door te laten voeren naar het zuiden. Zo konden Hanzesteden zoals Zwolle, Kampen en Deventer uitgroeien tot grote vestingsteden.

De bewoners van de Hanzesteden maakte niet alleen slim gebruik van hun strategische positie aan de rivier, ze maakten ook gebruik van elkaar. Bekijk de Hanzesteden vanuit een ander perspectief en ontdek hoe de handel dankzij de Hanzesteden werd verbeterd, maar ook hoe deze ten einde kwam.

Wist je dat de Hanzesteden een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van de gotische bouwstijl in Europa? Imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren zijn nog steeds in de Hanzesteden in Nederland te bewonderen.

De bloeiende Hanzesteden

In de aflevering 'In Perspectief: Hanzesteden' leer je wat het betekent om als Hanzestad lid te zijn van het Hanzeverbond, en hoe de steden door het Hanzenetwerk groeiden. Bekijk de restanten van deze bijzondere periode met je eigen ogen en bezoek de Hanzesteden die vroeger hun stadsmuren opwierpen en opbloeiden dankzij de indrukwekkende koopmanshuizen. Iedere Hanzestad heeft nog steeds zijn eigen charme en identiteit. De geschiedenis van het Hanzenetwerk heeft zijn sporen in iedere Hanzestad achtergelaten: van stadsmuren tot grachten en pittoreske straatjes.

Ontdek de Hanzesteden

Het eind van een glorietijd

Halverwege de 15e eeuw kwam er een einde aan deze glorietijd. De Oostzeehandel werd vooral buiten het Hanzenetwerk verscheept, via de randstad. Zo bloeide de macht van de VOC op, en overschaduwd de handel op zee, de handel tussen de Hanzesteden. Tegenwoordig worden de Hanzesteden nog druk bezocht vanwege hun rijke geschiedenis en vele monumenten. Wandel door één van de Hanzesteden en ervaar hoe de geschiedenis zijn sporen heeft nagelaten in deze sfeervolle en authentieke plekken.

Deze video is onderdeel van de serie “In perspectief”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen van In perspectief:

Toon meer verhalen

Ook interessant