Typisch Overijssel

Happy in de Hanze

  • Geschreven door Sybylle
  • 3 minuten opladen
  • 4169 x bekeken

Als student journalistiek zag ik mijn studiestad Zwolle als één groot uitgaanscentrum. Toen ik er onlangs weer was, zag ik pas hoe mooi en bijzonder de stad aan de IJssel eigenlijk is. Een echte Hanzestad ook nog eens. Net als Kampen en Deventer. Steden waar ik me happy voel. En wel hierom.

Zwolle

Met een big smile loop ik door Museum de Fundatie. Wat een mooi, gek, bijzonder museum is dit toch. Het in net een ufo, of een wolk, wat je maar in het opvallende gebouw wilt zien. De exposities zijn ook top, met als toetje het grandioze uitzicht vanuit het ‘oog’. Aanrader dus, dit museum. Helemaal vrolijk word ik ook van stadsgids Keetje die me alle historische hoogtepunten van Zwolle laat zien. Ga vooral snoepjes kopen bij het ouderwetsch lekkere Zwolse Balletjeshuis. En schaf een boek of magazine aan bij Waanders in de Broeren. Deze stijlvolle boekhandel is ondergebracht in een imposante kerk. Zwolle telt veel winkels en een aantal concept stores, dus shopaholics kunnen hun hart ophalen. Ik word echt blij van de mooie winkels in de Sassenstraat. Ook fijn: in Zwolle hoef je niet te zoeken naar een gezellige koffietent of een fijn terras.

Kampen

Met de trein reis ik van Zwolle over het historische Kamperlijntje. Dertien kilometer en tien minuten later stap ik uit. Vanaf het station aan de IJssel loop ik over een waanzinnige brug met grote gouden wielen. Wát een entree. Vanaf een van de ‘balkonnetjes’ in de brug kijk ik naar de bijzondere skyline van Kampen. Dat belooft veel goeds. Op het water van de rivier dobbert een bijzonder schip met één groot zeil. Het blijkt de Kamper Kogge te zijn, boegbeeld van deze Hanzestad. Eenmaal in de sfeervolle binnenstad verbaas ik me over de ambachtelijke bedrijvigheid die hier heerst. Een smid, een tabaksfabriek, een koffiebrander, een scheepswerf, een bierbrouwer, een stadsomroeper….Prachtig om deze mensen aan het werk te zien. Alsof ik terug in de tijd ben gereisd. Een gevoel dat versterkt wordt door de nostalgische muurreclames die ik overal tegenkom.

Deventer

Je kunt vanuit Kampen met een boot de IJssel opvaren, volgens de kenners een van de mooiste rivieren van Nederland. Maar op een terras aan het water zitten, met een lekkere koele witte, voelt ook al goed. En die aangename terrassen vind ik ook in een andere Hanzestad aan de IJssel: Deventer. Bekend van koek, boek en stokvis. Zodra ik de stad binnenloop, ben ik al gecharmeerd. Heel veel straten en steegjes, met overal prachtige panden, mooie gevels, gekke winkels en verleidelijke koffie- en eettentjes. Buiten het centrum wacht een verrassing. Als ik even later weer op de IJsselkade sta, pak ik het pontje naar de overkant. Op het terras van het IJsselhotel geniet ik onder het toeziend oog van de Lebuïniskerk nog even gelukzalig na.

TIP: Wil je meer weten over de Hanzesteden in Overijssel? Check dan vooral de website waar je alle informatie vindt.

Sybylle Kroon Journalist & Copywriter