Typisch Overijssel

Kamper Kogge

  • 2 minuten opladen
  • 1949 x bekeken

Sierlijke koopmanshuizen, imponerende stadspoorten en restaurants met Hanzegerechten.

Kogge meest tastbare bewijs gouden Hanzetijd

Een wandeling door een van de Hanzesteden aan de IJssel is een lust voor het oog en een streling voor de tong. In Kampen is het meest tastbare bewijs van de ‘Gouden Eeuw’ van de Hanze te zien: de Kogge. De authentieke Koggewerf ligt aan de IJssel in het centrum van Kampen, met taveerne en tentoonstelling, restauratiewerkplaats en veertiende-eeuws vissershuisje. Er is een nog zeilende Kogge afgemeerd waar nog op gevaren kan worden met groepen gasten.

Terug in de tijd

De Kogge was het eerste zeewaardige zeilvrachtschip in de late Middeleeuwen, en vormde de belangrijkste schakel in de opbloeiende handel tussen steden in de Noord- en Oostzeelanden. Zij vervoerde zout, vis, granen, bier, bijenwas en pelzen. In december wordt een tweede Kogge uit 1440 geborgen van de bodem van de IJssel, om geconserveerd en tentoongesteld te worden. In zijn hoogtijdagen telde de Hanze 200 steden van Nood tot in Zuid-Europa. De welvaart zorgde ook voor een bloeiperiode op artistiek gebied, die zich in al die steden nog steeds laat gelden, en die het bezoeken meer dan waard is.

Op ontdekkingstocht

In deze gezellige Hanzestad vind je veel historische gebouwen en kerken, met een verbluffende skyline langs de IJssel. Vooral als de zon ondergaat heeft dit een magisch effect. Naast het bezoek aan de Kamper Kogge kun je prima toeven in Kampen. Tip: een fijne stadswandeling langs eeuwenoude panden, smalle straatjes en mooie gevels. Meevaren? Een rondleiding? Het kan allemaal, kijk voor meer informatie op: www.kamper-kogge.nl

Lichten van de IJsselkogge in beeld