Ondersteboven in een dag

Cuno & Sjoerd ontdekken verborgen paarse heide in dit Nationaal Park

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 7470 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. En – in dit geval – wanneer: want het allerbeste moment om te genieten van de paarse bloemenzee op Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is in eind augustus t/m september! Ver weg van de massa ontdekken je deze verborgen plekjes.

Bekijk video

De hoogtepunten

07:30

Start bij de Archemerberg

Eigenlijk geldt: hoe vroeger hoe beter want de natuur zien ontwaken is het mooiste wat er is. Je auto parkeer je op de parkeerplaats bij Natuurcamping de Lemeleresch. Lemelerweg 16, Lemele. Volg vanaf de parkeerplaats de paarse (aanloop)route. Vanaf P42 volg je de blauwe route in zijn geheel. Al snel gaat het bergopwaarts. Zowel de Lemelerberg als de Archemerberg ontstonden zo’n 150.000 jaar geleden toen enorme gletsjertongen vanuit het noorden zand en grind opduwden tot flinke stuwwallen.

Cuno: Het gebeurt niet snel maar we vallen beiden helemaal stil. Zo’n oneindige, glooiende, paarse deken doet iets met je.

08:00

Boven op de Archemerberg (+ 78m)

We zijn er! Onze klim wordt beloond met een letterlijk adembenemend uitzicht. De bloeiende heide kleurt de hellingen in tig tinten paars. De ochtendzon geeft diepte. Bij helder weer kun je helemaal tot aan Zwolle kijken. We lopen verder langs steile hellingen over de uitlopers van de stuwwallen. Tussen bos, heide, zandvlaktes en eeuwenoude zeldzame jeneverbesstruiken. De bessen waren rond 1600 onmisbaar voor destillaten aan boord van VOC schepen. Vreemd dat het er hier toen net zo moet hebben uitgezien. Om dat plaatje compleet te maken komen we ook nog een schaapsherder tegen met zijn kudde.

11:30

Wat is een es?

Weer terug bij route-aanduiding P42 leidt de je terug naar de parkeerplaats. Wij ploften neer op het terras van het Boscafé op de Lemereresch en bestelden een koel drankje met een broodje. Er zijn ook salades en lekkere tosti’s. Eet smakelijk! Dat smakelijk klinkt nu logisch. Maar wist je dat een es of esch (uit Lemeleresch) de benaming is voor een hooggelegen, vaak glooiende akker. Dat bolle komt omdat boeren decennialang schapenmest over de akkers uitreden. Elk jaar weer een nieuwe laag. Zo werd de akker steeds een stukje hoger en boller. Dit proces stopte pas toen er kunstmest op de markt kwam.

13:00

Slingeren tussen heidevelden

Rijd richting Nijverdal en van daaruit - via de de Nijverdalse Bergweg - naar Holten. Misschien wel de mooiste weg van Nederland. Een must-do als je in dit gebied bent. Ook populair bij fietsers. De gladde ondergrond en de vele bochten, gecombineerd met het heuvelachtige landschap en de uitzichten, maken je dag onvergetelijk.

14:30

Tijd voor een museum

En wat voor een. Natuurmuseum de Holterberg is nationaal en internationaal beroemd vanwege zijn diorama’s ofwel levensgrote ‘kijkdozen’. Stuk voor stuk spannende taferelen waarin dieren centraal staan. Het doet een beetje denken aan Panorama Mesdag in Den Haag. En dat is niet vreemd: toen Piet Bos in 1938 het Natuurmuseum oprichtte had hij dit Scheveningse tafereel voor ogen.

16:30

Toekomst van de paarse heide

Misschien mijmer je wat na over de indrukwekkende natuur in relatie met de stikstof discussie. Heeft die invloed op al het moois wat je vandaag gezien hebt? Ja, helaas wel: de bestaande heide is door een teveel aan stikstof uit de lucht enorm verzuurd. Dat brengt de planten en de dieren die er leven in gevaar. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen er op dit moment alles aan om de schade te beperken. Onder andere door de bodem te bekalken. Hopelijk herstelt het bijzondere heidelandschap zo en kan het in de toekomst weer uitbreiden.

17:00

Ssst... verborgen plekken

Liever verborgen plekjes opzoeken? Cuno en Sjoerd vroegen het voor je na en kregen deze tips van locals. Vanaf de parkeerplekken loop of fiets je in no time tussen de bloeiende heide. Geen zin om te verdwalen? Plan je route via de paneelborden op de parkeerplaats.

-Vanaf Bistro de Oale Sté wandel je zo de heide op. Er is voldoende parkeerplek om je auto neer te zetten op de parkeerplaats.
-Vanaf Informatieboerderij ’n Witten op de Borkeld loop je de heide op en ontdek je .
-Parkeer in de buurt van Schaapskooi Wierdense Veld en ontdek deze kant van het Nationaal Park.
-Ook mooi: de Zunasche Heide aan de Ligtenbergerweg en stukjes paarse heide op de Luttenberg (parkeerplaats Oud Luttenbergh, aan de Bergweg)

Meer reisverslagen uit Overijssel zien?

Meer paarse heide in beeld