Liefde op het tweede gezicht

Annie Schreijer-Pierik over Twente: Sterke naam

  • Geschreven door Annie
  • 2 minuten opladen
  • 1659 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

STERKE NAAM

Twente is ontzettend mooi. Ik ben door mijn werk in de politiek in alle steden, dorpen en buurtschappen van deze regio actief geweest. Realiseren wij Twentenaren ons met zijn allen wel op wat voor mooie plek in Europa we wonen en werken? De landbouw en het platteland, maar ook de steden. Ik zie platteland en stad als een eenheid. Kijk naar Noordoost-Twente met al die fraaie landgoederen. Cultuur en historie ineen. Kijk naar de prachtige Universiteit en hogeschool en naar de mooie grote bedrijven met enorm veel innovatief vermogen.
We wonen hier met 630.000 mensen, maar wat doen we? We zijn het heel vaak niet met elkaar eens. De uitstraling en kracht die Twente heeft, verspelen we door niet de samenhang te zien ten behoeve van het uitdragen ervan. Ik heb in de week voor de Europese verkiezingen 8000 kilometer door Nederland gereden. Maar ik heb nergens zo’n mooie samenhang van stad en platteland gezien en de verworvenheden ervan.

De foto is genomen in Stad Delden. Dat is eigenlijk het hart van Twente. Je vindt daar zoveel historie. Mijn overgrootvader Gerard Pierik was anderhalve eeuw geleden locoburgemeester van Stad- en Ambt Delden. Hij heeft destijds de gravin van Twickel met de koets opgehaald bij de trein en naar het kasteel gebracht. Hij zei toen al dat Stad- en Ambt-Delden als één verworvenheid ontzettend mooi zijn. Twente is tegelijkertijd Bourgondisch-katholiek en calvinistisch. We zetten dat niet tegen elkaar af, maar trekken samen goed op. We beseffen dat we alleen niks kunnen: Noaberschop. Toch kunnen we nog veel beter samenwerken. Soms lijkt het of we van elkaar niet weten hoe krachtig de regio zou kunnen zijn. De naam Twente is een heel sterke naam. Toen ik in Den Haag werkte of zoals nu in Brussel en ze vroegen me waar ik vandaan kom, dan zeg ik Twente. En iedereen weet dan wat ik bedoel. Zelfs in Zuid-Spanje wisten wat Twente was, hoewel de bekendheid van FC Twente daar ook mee te maken had, vermoed ik.

Geschreven door Annie

Geboren en getogen in Markvelde, woonachtig in Hengevelde.
Vanaf 1991 politiek actief voor het CDA. Tot 1995 lid van de gemeenteraad in Ambt Delden, van 1995 tot 1998 lid van de Provinciale Staten van Overijssel, Tweede Kamerlid van 1998 tot 2010 en van 2014 tot heden lid van het Europees Parlement.
Getrouwd, drie kinderen. Foto: Erik Gigengack

Toon meer verhalen

Ook interessant