Ondersteboven in een dag

Cuno en Sjoerd trotseren de ijstijd en zijn ondersteboven van Twente

  • Geschreven door Bertine
  • 1 minuten opladen
  • 7722 x bekeken

In "Ondersteboven in een dag" nemen Cuno & Sjoerd je mee langs dé hoogtepunten van Overijssel. De twee reisfotografen vlogen de hele wereld al over en weten als geen ander vanuit welk perspectief je het mooiste uitzicht hebt. Deze keer staan ze boven op de allerhoogste stuwwal van Overijssel: De Tankenberg bij De Lutte, dicht bij de Duitse grens. Daar maken ze voor het eerst kennis met de bijzondere krachten van Tanfana…

Bekijk video

De hoogtepunten

10:00

Startpunt De Lutte: klaar voor de klim?

Parkeer je auto onderaan de Tankenberg bij Pannenkoekhuis De Stroper aan de Bentheimerstraat 25 in De Lutte. Op de parkeerplaats staat een routepaneel met diverse wandel- en fietsroutes. De groene route (3,8 km) gaat langs het koepeltje. In voor een langere route? Op het routepaneel zie je hoe je routes eventueel kunt combineren.

Onderweg stroomt het water soms over het wandelpad. Dan weer balanceer je op een plankje over het water. De snelstromende bosbeekjes trekken bijzondere soorten planten en dieren aan. Bijna bovenaan? Voel je al iets? Tanfana werd niet voor niets op deze plek geëerd: er komen een aantal leylijnen of energiebanen samen.

Bizar dat hier ooit mammoeten, holenberen en reuze edelherten rondliepen...

11:00

Godin of toverheks? Beklim de Tankenberg

De stuwwal met de naam de Tankenberg zie je al van ver oprijzen uit het landschap. Helemaal bovenop, zo’n 85 meter boven N.A.P. staat een mysterieus koepeltje.

Het is gebouwd ter nagedachtenis aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. Op de top van de naar haar vernoemde berg, werd ze vereerd en aanbeden. Elk jaar weer. Totdat… het christendom opkwam. Sindsdien werd ze als heks afgeschilderd. Wie kent er niet het kinderrijmpje Anneke, Tanneke, toverheks?

13:00

Lunchtijd: Schenkerij Poortbulten

Terug in de auto, op weg naar nog meer natuur. Maar eerst een lekkere lunch. Cuno en Sjoerd belanden bij Schenkerij Poortbulten. Midden tussen bijzondere bomen. Een flammkuchen met crème fraiche, kaas, ui en spek doet volgens Sjoerd wonderen na zo’n wandeling.

Onderweg kom je langs het dorpsplein met een bronzen beeld van een hond. Niet zomaar een hond. Het is de hellehond. Lokaal bekend als spookdier omdat hij het geluid van een wolf maakte. Waar dorpsbewoners hem destijds hoorden huilen, zou spoedig een overlijden volgen.

14:30

Zoveel bijzondere bomen in Arboretum Poort-Bulten

omschrijving
omschrijving

We waarschuwden al. Nog meer natuur maar nu je toch in De Lutte bent, mag je het arboretum niet missen. Een unieke leershool van de natuur met zo’n 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters. En, om nog even in de ban van de ijstijd te blijven: achter in het park staat een uitzonderlijk grote mammoetboom met een stamomtrek van bijna 6 meter.

18:00

Herfsttip: Blijf wild eten

omschrijving
omschrijving

Bezoek je deze plek in de herfst? Dan moet je dat ook proeven! Op het Twentse boerenland scharrelt het wild nog volop. Weliswaar geen reuze edelherten of holenberen meer, maar wel reeën, fazanten en hazen. En daar weten de chefs van een aantal toprestaurants uitstekend raad mee. Hun recepten zijn soms eeuwenoud met smaakmakers als laurier en jeneverbessen, dan weer verrassend gecombineerd met parmezaan of polenta. We geven een paar tips:

  • De Wilmersberg in De Lutte ligt niet voor niets aan de Rododendronlaan. Wist u dat kasteelheren rododendrons aanplantten voor het jagen? Het wild verschool zich er graag tussen.
  • Bloemenbeek in De Lutte heeft eigen jagers en gebruikt kruiden uit eigen tuin bij de bereiding.
  • Singraven bij Denekamp organiseert speciale wildavonden op het landgoed. Compleet met jachthoorns, fakkels en een presentatie van de bosbaas.
Wilmersberg
Wilmersberg

Meer stuwwallen in Twente ontdekken?

Probeer de Stuwwalroute. Een meerdaagse lange afstandsroute dwars door Twente van zo’n 48 km. De Stuwwalroute is onderdeel van het Twents Blokje Om en start in De Lutte. Van daaruit loop je via Rossum en Ootmarsum naar het eindpunt bij Watermolen Bels in Mander. Al lopend ontdek je de vorming van het landschap in de ijstijd. Sportieve lopers doen er twee dagen over. Maar waarom zou je er niet - gewoon op je gemak - drie dagen over doen?

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.