Door de ogen van

Janny van der Heijden en André van Duin over de Overijsselse Vecht

  • 1 minuten opladen
  • 978 x bekeken

Janny van der Heijden, André van Duin en hondje Nhaan volgden een prachtige route over de Overijsselse Vecht. De kronkelende rivier bracht hen van Gramsbergen naar Hardenberg. Langs de oevers gingen Janny en André op pad met een echte 'Bushcrafter', van wie ze leerde thee te maken op een eigen gemaakt vuurtje. Vlak bij het mooie Ommen werden ze uitgenodigd voor een heuse koe-safari. De avontuurlijke tocht werd afgesloten in het pittoreske Dalfsen. De perfecte manier om dit diverse gebied te ontdekken!

Dag 1: Gramsbergen - Ommen

10:00

Varen met de vechtezomp

De dag begint in Gramsbergen. Vanaf dit dorpje dichtbij de Duitse grens start de tocht over het water. Vaar in stijl in een authentieke vechtezomp. In de prachtige vechtezomp, die helemaal is nagebouwd zoals het origineel, kom je via de kronkelende Vecht uit in Hardenberg.

11:30

Bushcraft in de natuur

Vaar vanaf Hardenberg verder over de Vecht. Om vervolgens van het water af te gaan en de natuur in te duiken. Bushcraft is voor de echte natuurliefhebbers. De natuur in met zo weinig mogelijk spullen en 'overleven' in het wild. Bij Natuurkampeerterrein De Klashorst doe je dit comfortabel en tóch uit je comfortzone.

14:00

Sla ze aan de haak in Ommen

Willen ze nog een beetje bijten? Gooi je hengel uit en kijk wat er gebeurt. Vissen in het Vechtdal is voor iedereen, zeker óók voor rolstoelgebruikers. De Vechtschippers geven mensen graag de mogelijkheid om vanuit een rolstoel toegankelijke boot te vissen.

17:00

Verkoeling bij Ekkelenkamp

Ekkelenkamp is de perfecte bestemming voor een lunch of diner. Waar ze echt bekend om staan is hun ambachtelijke ijs. Zeker de moeite waard om hier een ijsje te scoren. Ga jij voor yoghurt-aardbeiensoftijs, limoncello of mango-passievrucht?

Dag 2: Ommen - Dalfsen

09:00

Ontwaken aan het water

Het Vechtdal staat bekend om alle geweldige campings. Grote kindercampings en ook prachtige campings aan het water. Omdat de rivier de Vecht tijdens veel regen het water niet kwijt kan, is hier sinds 2018 de Koeksegeul gegraven. Sindsdien liggen Camping de Koeksebelt en Camping Anna´s Hoeve op een eiland en worden beide campings omringd door de rivier de Vecht!

12:00

Op safari tussen de koeien

Na rustig te zijn ontwaken is het tijd de reis te vervolgen in westelijke richting. Op naar Dalfsen. Maar dat niet zonder een tussenstop bij Erve Vechtdal. Boerin Simone Koggel neemt je op haar koesafari niet zomaar mee de wei in om koeien te kijken, je mag mee met de trekker voor een avontuurlijke tocht langs haar brandrode runderen, die grazen in het uitgestrekt natuurgebied langs de Vecht in Vechtdal Overijssel. Tijdens de koesafari laat Simone je kennismaken met de kudde, die bestaat uit zo’n zestig koeien, één stier en een heleboel kalfjes.

16:00

Een blik werpen op Kasteel Rechteren

Even buiten Dalfsen, op een eiland in een oude arm van de rivier de Vecht, ligt het imposante Kasteel Rechteren. Het is het enige bewaard gebleven middeleeuwse kasteel in Overijssel. Het kasteel is in privébezit en daarom niet te bezichtigen. Het park is wel toegankelijk en hier kan je geweldig fietsen en wandelen.

19:00

De dag afsluiten in Dalfsen

Na een vaartocht dwars door het Vechtdal is het eind bereikt; Dalfsen. Verbaas je in Dalfsen over De Zwevende Kei, oude koningswegen, landgoederen of pak ergens in de gezellige verlichte straatjes een terrasje. De uitkijkttoren geeft een weids en prachtig uitzicht richting het Vechtdal en het bosrijke landschap bij de Vecht.