Zwartsluis is een recreatieplaats bij uitstek en staat in het teken van de watersport. Het ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water en voor je het weet ben je in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Zwartsluis wordt ook wel de poort naar het Noorden genoemd.

Hét watersportdorp

Zwarsluis: de poort naar Weerribben-Wieden of hét watersportdorp. Geen wonder want de voormalig ‘Fortresse Swartsluys’ ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water én heeft rechtstreekse verbinding naar het Overijsselse en Friese merengebied. Wie de tijd neemt het dorp te bezoeken komt voor aangename verrassingen te staan. In de wintermaanden overwintert de ‘Bruine Vloot’ in de haven. En wie rond hemelvaart op bezoek komt wordt beloond met of de Nationale Sleepbootdagen of Zwartsluis onder Zeil. Voor wie meer wil weten over de ambachten, riet, veen en vogels is welkom in het museum in Sluuspoort.

Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Het evenement Nationale Sleepbootdagen vindt om het jaar plaats in het Overijsselse Zwartsluis, in 2022 op 26, 27 & 28 mei. Het evenement is bijzonder geliefd bij liefhebbers van de sleepvaart of van scheepsmotoren, maar ook liefhebbers van sfeer en gezelligheid. Voor de inwoners van Zwartsluis is het ook een hoogtepunt!

4-sluizen arrangement

Zwartsluis heeft een deel van zijn welvaart aan sluizen te danken. Tijdens het 4-sluizenarrangement ontdekt je de (historisch)e sluizen van Zwartsluis. Het arrangement bestaat o.a. uit een wandelroute langs de historische sluizen en een bezoek aan de Tagrijn, waar je het maritieme verleden van Zwartsluis ontdekt.

Ontdek de omgeving van Zwartsluis te voet

Christoffelpad

Het Christoffelpad is een tweedaagse tocht waarin je mystieke en religieuze plekken ontdekt. Beleef de geschiedenis van het Zwartewaterklooster waarin de herinnering aan ridders wordt vergroot door de mystieke sfeer in het buurtschapje met het bijzonder opvallende kerkhof. Tevens zijn er onmisbare religieuze plekken in Zwartsluis als: Armen-Weeshuis, de Joodse School en de Doopsgezinde kerk.