Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

In het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kun je alle informatie krijgen over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied.

Naast Staatsbosbeheer vinden ook het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie, Sterrenwacht Hellendoorn en het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug hier hun thuisbasis.

De locatie van de sterrenwacht is ronduit uniek te noemen. Er is relatief nog weinig lichtvervuiling: er kunnen bij een heldere avond wel 1.500 a 2.000 sterren met het blote oog worden waargenomen.

De Koepel beschikt over een modern instrumentarium. Een tweetal telescopen, de zonnetelescoop en een radiotelescoop, vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-Walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen. Ook overdag valt er veel te beleven, het uitzicht is ronduit prachtig.

Bij een sterrenwacht kan een Planetarium natuurlijk niet ontbreken. Op de eerste etage van de toren, kan de bezoeker – ook als het bewolkt is – genieten van een heldere sterrenhemel.

In het gezellige café-restaurant Buitengewoon Lekker met een open haard en buitenterras worden (h)eerlijke gerechten en drankjes geserveerd.

De Heideslak is een unieke mogelijkheid voor mensen die minder goed ter been zijn om te genieten van het bos en het prachtige uitzicht op de Noetselerberg. Een groep enthousiaste vrijwilligers neemt de mensen mee op een bijzondere excursie. Onderweg vertelt de chauffeur leuke verhalen en wijst hij op mooie dingen in de natuur.

Het Buitencentrum is volledig rolstoel toegankelijk en er zijn toiletten voor mindervaliden.

Ook voor een kinderfeestje kun je terecht bij het Buitencentrum. Wacht dacht je bijvoorbeeld van een Jagers-verzamelfeestje of bos koken?

In het Buitencentrum zijn drie multifunctionele ruimtes die heel geschikt zijn voor vergaderingen, lezingen, filmvoorstellingen en trainingen. Deze drie ruimtes kunnen eventueel worden omgevormd tot één grote ruimte.

Openingstijden Het hele jaar open op maandag t/m zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

  • Gesloten op: Koningsdag, 25 en 31 december en 1 januari.

Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: via NS-station Nijverdal met Syntus. Zie ook OV-reisinformatie.
Navigatieadres auto: Grotestraat 281 7441 GS, Nijverdal Gratis parkeerruimte.

Contactgegevens

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

voorzieningen

Activiteiten

  • Actief

Type

  • Natuur

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Elektrische rolstoeltoegankelijk
  • Invalidenparkeerplaats