Op smaaksafari

Asperges: het witte goud van Overijssel

  • 3 minuten opladen
  • 8273 x bekeken

Wie asperges zegt, zegt vooral Salland en het Vechtdal. Maar ook Twente. Zodra de maand april op de kalender verschijnt, is het tijd voor dit witte goud. Lang genieten van deze gezonde groente is er niet bij, dus doe het volop zodra het kan. Wil je een dagje weg en houd je van eten? Dan vind je hier de lekkerste activiteiten met asperges en de leukste aspergetelers om een bezoek aan te brengen.

Ode aan de Hollandse keuken

Iedereen dweept met de Italiaanse, Franse en Japanse keuken. De inwoners van die landen zijn zélf ook trots op hun culinaire roots. En daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen, want de Overijsselse keuken is hartstikke lekker. Asperges zijn daar het perfecte voorbeeld van: een regionale specialiteit als aangename aanvulling op het wekelijkse thuismenu. En voor je het weer is het eind juni, zwaaien we ze alweer uit en moeten we een krappe tien maanden wachten voordat ze weer op ons bord verschijnen. Inslaan dus en aspergerecepten verzamelen!

Recepten met asperge

Asperges zijn lekker met de traditionele ham, maar ook met aardappeltjes en zalm uit de oven. En asperges bieden genoeg kans om te experimenteren. Lekker zijn ze altijd. Wat dacht je van asperge-ijs, asperge pannacotta, lente asperges met aardbeien en een asperge tompouce.

Halen bij de boer

Heb je verse asperges nodig voor je recept. Dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan een van de vele boerderijwinkels in de streek. Hier kun je niet alleen terecht voor verse asperges, maar ook voor andere lokale producten zoals kaas, vlees en eieren. Of ontdek de gouden combinatie van asperges met wijn uit het Vechtdal. Met deze ingrediënten kun je de lekkerste gerechten op tafel zetten. Onze tips voor verse asperges:

Aspergeroutes

Tijdens het aspergeseizoen kun je bij deze aspergetelers in Salland en het Vechtdal, maar ook in Twente, langs om te wandelen en fietsen langs de aspergevelden. Bij de enthousiaste aspergetelers vind je elk jaar de lekkerste asperges en aspergerecepten en kom je alles te weten over dit witte goud. Wist je bijvoorbeeld dat de asperges uit het Vechtdal hun verfijnde, iets zoetere smaak te danken hebben aan de es- en zandgrond waarop ze worden geteeld? Tip: Aspergefietsroute Raalte, Fietsroute Deventer-Olst

Aspergerecepten? Ontdek ze in restaurants

Restaurants in Salland, het Vechtdal en Twente bieden tijdens het aspergeseizoen de lekkerste gerechten aan met het witte goud als troef. En zo kun je stiekem afkijken wat je allemaal kunt doen met asperges (veel!).

Toon meer verhalen

Ook interessant