Wat weet de gemiddelde Nederlander over Zwolle? Het is de hoofdstad van de prachtige provincie Overijssel, het ligt aan de A28 en er is een brug over de IJssel. Toch loont het de moeite om beter kennis te maken met deze oude, mooie Hanzestad. Verlaat eens de A28 bij de afslag Zwolle, parkeer je auto op een van de parkeerplaatsen bij het centrum en ontdek de schoonheid van oude binnenstad. Doe bijvoorbeeld een stadswandeling door het eeuwenoude centrum, bewonder de vijftiende-eeuwse Sassenpoort, bezoek Waanders in de Broerenkerk - naar verluidt de mooiste boekenwinkel van Nederland - beklim de Peperbus en geniet van een lunch in Zwolle. We zijn er zeker van dat je het met ons eens bent: er is veel te zien in Zwolle.

Overijssel verrijkt je

Lunchmogelijkheden in Zwolle

Zwolle is een bezoekje meer dan waard. Volg een stadswandeling en bezoek museum De Fundatie, bekijk de eeuwenoude Sassenpoort en verwonder je bij de mooiste boekwinkel van Nederland, Waanders in de Broeren. Tijdens een stadswandeling krijg je natuurlijk trek. Gelukkig zijn er in Zwolle volop plekken waar je kunt genieten van een heerlijke lunch. Of je nu kiest voor koffie met gebak, een gezonde, smakelijke salade, een vers belegd broodje, een tosti of een uitgebreide lunch à la carte. In Zwolle kan het allemaal.

De Librije

Op culinair gebied is Zwolle een van de hotspots van Nederland. Al jarenlang kan Zwolle bogen op aanwezigheid van het bekendste driesterrenrestaurant van Nederland: De Librije. Dit toprestaurant van Jonnie en Thérèse Boer trekt gasten vanuit de hele wereld om te genieten van beste dat er in Overijssel aan voedingsproducten is te vinden. Het restaurant is meestal volgeboekt, dus als je wilt genieten van een lunch op het allerhoogste niveau, zul je van tevoren moeten reserveren. Voor de geïnteresseerden die niet de moeite hebben genomen om te reserveren, in de winkel die bij De Librije hoort, kun je confituren, worsten, borrelhapjes, wijnen en kruidenmengsels kopen die in het restaurant worden gebruikt. Voor een alleszins redelijk bedrag kun je op deze manier genieten van haute cuisine-producten.

Gillende keukenmeiden

Ook als je een voorkeur hebt voor een simpele lunch met koffie, thee en overheerlijk gebak kun je uitermate goed slagen in Zwolle. Bijvoorbeeld De Gillende Keukenmeiden aan het Meerminneplein staan in Zwolle bekend om hun zelfgemaakte taarten. De taarten hier zijn voornamelijk gemaakt van biologische producten. Ze hebben hier zelfs vegan taarten en taarten die zijn gemaakt zonder toegevoegde suikers. Genieten maar!

Tosti World

Een geheel andere belevenis biedt Tosti World aan de Grote Markt. De naam verklapt het al een beetje, maar bij Tosti World draait het allemaal om tosti's. Hier vind je tosti's in allerlei vormen, tosti's met kip, met vlees, vegetarisch, kortom, tosti's in overvloed. De vestiging aan de Grote Markt is de eerste vestiging van wat een trendsettende, hippe keten moet worden door het hele land. Andere vestigingen zijn te vinden bij universiteiten en hogescholen in Delft, Rotterdam en Amsterdam. Neem een kijkje in deze moedervestiging en beoordeel zelf de kansen voor dit nieuwe eetconcept.

De Engel

Ook op de Grote Markt vind je winkelcafé De Engel. Kleinschalig en biologisch, met veel aandacht voor duurzaamheid, dat zijn de kernwoorden van dit populaire etablissement. In het café kun je genieten van overheerlijke lunchgerechten, gemaakt van lokale, verse producten en ben je uitgegeten? Dan kun je rondstruinen in de aanpalende winkel vol leuke hebbedingetjes. Het café is vernoemd naar het glazen beeld van de aartsengel Michaël dat voor het winkelcafé is opgesteld. Dit is de moeite waard om eens goed te bekijken. Het is opgebouwd Dit 350 lagen glas van elk een centimeter dik. Het beeld staat bij de Sint Michaëlskerk, genoemd naar de beschermheilige van Zwolle. Volgens de legendes heeft deze aartsengel de stad beschermt tegen een aanval van een draak die de stad wilde vernietigen.

Sassenpoort

Een van de oudste gebouwen in Zwolle is de Sassenpoort uit 1409. Ooit was het onderdeel van de stadsmuren die de stad moesten beschermen tegen onheil van buiten de stad. Naderhand is de Sassenpoort ook gebruikt voor gevangenis en opslagplaats, maar tegenwoordig wordt het beschouwd als een van top honderd monumenten van Nederland. Als je in de buurt ben om de Sassenpoort te bekijken en trek hebt in een lunch, dan is Brasserie Jansen aan de Nieuwe Markt een uitstekende plek. Open van 10 tot 10 en een uitgebreide kaart met vele lekkernijen, waaronder de Brasplak. Heerlijk!

Waanders in de Broeren

Tijdens je bezoek aan Zwolle moet je zeker een bezoekje brengen aan boekhandel Waanders in de Broeren, een boekhandel gevestigd in een zestiende-eeuwse kerk. De kerk, de Broerenkerk, was ooit verbonden aan het nog altijd bestaande dominicanenklooster. Na eeuwenlange verwaarlozing is de kerk in 2013 gerenoveerd en ingericht als boekhandel. Nu staan er duizenden boeken uitgestald in deze prachtige kerk met oorspronkelijke gewelfschilderingen. Kom kijken en geniet van de boeken, de schilderingen en de unieke ambiance van deze voormalige kerk. Voor hier wil lunchen is Brasserie Smaak in de Broeren de uitgelezen locatie.

Dus tot ziens in Zwolle!