Micro-avonturen op hoogte

6x klimmen door de tijd in Overijssel

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 5172 x bekeken

De eerste torens aan kerken verschenen in de 11e en 12e eeuw. De zogenaamde Romaanse bouwkunst ging uit van ronde bogen en dikke muren. In de eeuwen daarna – de gotiek - ontstonden steeds slimmere bouwtechnieken: torens werden hoger, muren dunner, bogen spitser en ramen groter. In de 16e eeuw – tijdens de renaissance - volgden de overdadige ornamenten. In sommige torens herken je de verschillende bouwstijlen tijdens het klimmen. Hoe leuk is dat?

  1. 6

    Grote kerk Enschede

    Muziek brengt je sowieso al in hogere sferen. Laat staan als je boven in de toren van de Grote Kerk in Enschede staat. Die beklim je namelijk samen met de stadsbeiaardier. Op elke verdieping is er wel iets te vertellen over de geschiedenis, de toren en/of de klokken. Wist je dat er zo’n 50 klokken in de toren hangen? En dat het allereerste carillon een cadeau was van de rijke textielfabrikant van Heek? Je hoort het allemaal onderweg naar boven. Misschien mag je een paar noten meespelen.

  2. 5

    Lebuïnustoren Deventer

    Het bovenste gedeelte van de toren, de koepel, wordt ook wel de lantaarn genoemd. Het is een ontwerp van bouwmeester Hendrick de Keyser uit 1613, die in dezelfde periode ook tekende voor bijvoorbeeld het graf van Willem van Oranje en de Munttoren. Op de koepel staan de woorden Fide Deo, Vigila, Consule, Fortis Age. Dat betekent: Vertrouw op God, Wees waakzaam en bedachtzaam, Handel onbevreesd. Wie Lebuïnus was? Een Engelse missionaris die in 768 de IJssel overstak om de Saksen te bekeren.

  3. 4

    Peperbustoren Zwolle

    Iconisch torent hij hoog boven de stad Zwolle uit. De naam – te danken aan de koperen koepel on top – suggereert dat het om een solitaire toren gaat. Maar niets is minder waar: het is de klokkentoren van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Vergeet niet een kijkje in de kerk zelf te nemen. Thomas a Kempis - die naam kom je vaker tegen in de omgeving - ligt er begraven. Deze Zwollenaar schreef het, op de bijbel na, meest gelezen boek ter wereld: De navolging van Christus.

  4. 3

    Plechelmusbasiliek Oldenzaal

    De stoere toren is gebouwd met grote blokken Bentheimer zandsteen. Een logische keuze want het Duitse stadje Bentheim kun je, bij mooi weer, van bovenaf zien liggen. Tijdens het klimmen glijden verschillende bouwstijlen voorbij: onderaan ronde Romaanse bogen die naar boven toe steeds spitser en gotischer worden. Hoe dichter bij de hemel hoe mooier? Van bovenaf herken je ook de middeleeuwse contouren van de stad. Let op: het eerste deel van de trap zit letterlijk in de muur en is behoorlijk krap.

  5. 2

    Uitkijktoren Vliegveld Twenthe

    Een vreemde eend in de bijt. Maar te bijzonder om niet te noemen. Op de plek waar vroeger de verkeerstoren stond, vind je nu een geheel nieuwe uitkijktoren met een spannende serpentinevorm. Daardoor hebben groot en klein telkens een verrassend zicht op de omgeving. De toren is meer dan alleen een klim naar boven. Het is een staaltje van ‘narrative wayfinding’. Zo wordt onderweg het verhaal van de geschiedenis van het gebied verteld en zie je tijdens het klimmen wat een F-16 piloot vanuit de lucht ziet.

  6. 1

    Nieuwe toren Kampen

    Mooie renaissancetoren met een bijzonder verhaal: boven op de toren schijnt namelijk gras te hebben gegroeid. Dat hoort niet, vond het toenmalige stadsbestuur. Grasmaaiers bestonden nog niet. Dus dan maar een koe naar boven takelen, bedachten de Kampenaren. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. De koe overleefde het niet. ‘Broodje aap verhaal’ of niet? Tegenwoordig staat er nog altijd een bronzen koe naast de toren en hangt er tijdens de jaarlijkse Kamper (uit)dagen een nep-koe aan de toren.

Toon meer verhalen

Ook interessant