Laat je verrassen door het culturele karakter van Overijssel. Je vindt het in alle windstreken van onze provincie. Je ziet het in musea als De Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Kunst is niet alleen iets voor aan de muur. In Overijssel ligt cultuur soms letterlijk op straat. Je hoort het tijdens festivals zoals het Dickens Festijn in Deventer. Je merkt het als je door historische Hanzesteden als Kampen wandelt. Je ervaart het in kunstzinnige dorpen als Ootmarsum.

Overijssel verrijkt je

Overijssel is een provincie vol met bijzondere plekken om te ontdekken. Deze regio staat bekend om zijn schitterende natuur en de fraaie Hanzesteden, maar ook op het gebied van kunst en cultuur is Overijssel een aanrader. De rijke historie heeft een boeiende geschiedenis achtergelaten die je herkent aan de prachtige monumenten en de culturele tradities. Overijssel is echt een plek om je te verrijken met indrukken en belevenissen, maar vooral ook om te genieten.

Kunst en cultuur in Overijssel

Of je nu een tripje maakt naar historische steden zoals Zwolle en Kampen of liever een bezoek brengt aan Deventer tijdens het Dickensfestijn, overal vindt je cultuur en tradities. Bekijk de geveltekens in de Hanzesteden. Steden die een roemrijke geschiedenis hebben waar nog veel van bewaard is gebleven. Bewonder het glasblazen in Tubbergen of ga naar de stadshaard in Roombeek. Er zijn zoveel opties in Overijssel dat er voor iedereen wel iets interessants te ontdekken valt.

Ontdek de bijzondere plekken

Soms vind je de meest bijzondere ervaringen op de simpele plekken, bijvoorbeeld in de mooiste boekhandel van Overijssel. Aan de buitenkant is deze plek genaamd Waanders in de Broeren in Zwolle een prachtige monumentale kerk, eenmaal binnen verdwaal je tussen het enorme aanbod aan boeken. De brasserie, het podium en de galerij zorgen voor een extra complete ervaring. Maar ook een museum zoals De Fundatie in Zwolle is zeker de moeite waard. Je vindt de kunst niet alleen in De Fundatie zelf, maar ook bij exposities rondom de Fundatie en het Kasteel Nijenhuis. Deze Fundatiefusions zijn vaak gratis te bezoeken.

Kunst in Overijssel

Het culturele karakter van Overijssel uit zich op allerlei manieren. In de musea, maar ook in kunstzinnige steden zoals Ootmarsum. Dit antieke middeleeuwse stadje Ootmarsum staat vol met vakwerkhuisjes waar je jezelf even terug waant in de tijd als je over de kinderkopjes loopt of bij de oude waterputten staat. Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft daarentegen de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland en iedere keer zijn er weer andere tentoonstellingen. Maar ook tijdens de routes door de schitterende natuur kom je overal kunst en cultuur in Overijssel tegen. Fiets bijvoorbeeld eens langs de Vecht en bewonder de verschillende kunstobjecten. Want in Overijssel kun je dus zowel binnen als buiten van de kunst genieten. Pak ook eens de glaskunstroute of de Liberationroute.

Ontdek de landgoederen en kastelen

Natuurlijk mogen we ook de vele kastelen en landgoederen in Overijssel niet vergeten. Ook deze plekken laten een indrukwekkende geschiedenis zien. Bezoek bijvoorbeeld het Landgoed Twickel in Delden met zijn prachtige tuinen, de watertoren, het kasteel, de houtzagerij en de boerderijen. Of het Landgoed de Haere in Olst waar je heerlijk kunt wandelen bij de verdedigingslinie langs de IJssel, een huiskamerconcert kunt meemaken en het kasteel kunt bekijken. In Denekamp ligt het Landgoed Singraven met het statige Huis Singraven en het koetshuis. Een perfecte mix van een veelzijdig en adembenemend landschap gecombineerd met cultuur. Ook het Landgoed Nieuwe Rande, net buiten Deventer is een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen. Ook de historische buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem is werkelijk een unieke plek. Het kasteel met de slotgracht, de fraaie historische panden en de schitterende tuinen maken deze locatie zeker de moeite waard. Deze voorbeelden zijn maar een greep uit het totale aanbod, er valt nog zoveel meer op dit gebied te ontdekken.

Een veelzijdige musea keus

Ook wat de musea betreft is er in Overijssel een ruim aanbod. Voor iedere interesse en elk gezelschap is er wel een interessant museum te vinden. Bezoek bijvoorbeeld eens het speciale Ikonenmuseum in Kampen wat een bijzondere leerzame ervaring is. Het Anton Pieck Museum in Hattem is een leuke belevenis voor het hele gezin. Hier ziet men hoe de sprookjes uit de Efteling tot stand zijn gekomen en voor de kinderen is er zelfs een speciale speurtocht. Of breng een bezoek aan Museum Boer Kip en voel het enthousiasme van de kunstschilder voor alles wat met kunst te maken heeft. Zo zijn er tal van verschillende musea in Overijssel te vinden op diverse vlakken. Daarnaast zijn er nog de talloze exposities en kunstgaleries, die de liefhebbers van kunst en cultuur een nog groter aanbod bieden.

Cultuur in Overijssel

Cultuur is de zuurstof van de samenleving en de provincie Overijssel is men zich hier terdege van bewust. Ze doen er hier alles aan om dit verbindende cement van de samenleving in stand te houden en om te zorgen dat Overijssel de geweldige status op het gebied van kunst en cultuur behoudt. Met als resultaat dat iedereen hiervan kan genieten en waardoor een bezoek aan Overijssel voor mooie belevenissen en herinneringen zorgt.