Stoomgemaal Mastenbroek - 'd Olde Mesiene

Wil je meer te weten komen over de waterhuishouding in de polder Mastenbroek en de geschiedenis en de werking van het stoomgemaal dan ben je hier aan het goede adres !

Het Stoomgemaal Mastenbroek staat aan de Kamperzeedijk, tussen Kampen en Genemuiden, bij het afwateringskanaal de Veneriete. Het gemaal is in 1855-1856 gebouwd om de Mastenbroekerpolder te bemalen.

In 1961 hielden de trage, dreunende slagen van de oude machine van het stoomgemaal in de Mastenbroekerpolder op. Langzaam kwam de houten drijfstang van de uitzonderlijke, meer dan honderd jaar tevoren door de machinefabriek 'De Atlas' gebouwde, stoommachine tot stilstand. De druk in de stoomketel viel weg, het enorme vliegwiel maakte geen omwentelingen meer, de grote schepraderen sloegen geen water meer over uit de polder en kwamen druipend in hun stille, vaste positie.

De taak van het op peil houden van het water van de reeds zeer oude polder Mastenbroek werd in 1961 dus overgenomen door een elektrisch aangedreven vijzelgemaal, het huidige gemaal Veneriete.

Het Stoomgemaal Mastenbroek vertegenwoordigt een stap in de ontwikkelingsgeschiedenis van de waterbeheersing in het lage deel van Nederland en staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990 en is het oudste nog werkende stoomgemaal in Nederland.

voorzieningen

Type

  • Archeologie & historie
  • Cultuurhistorie
  • Erfgoed

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Invalidentoilet
  • Lichte helling