Typisch Overijssel

Bucketlist: bijzondere musea in de Hanzesteden

 • 2 minuten opladen
 • 29426 x bekeken

Een weekend cultuur snuiven in de Hanzesteden - een goed idee! Musea kunnen dan niet ontbreken. Geen probleem, wat die zijn er in Oost-Nederland genoeg. Deze musea in de Hanzesteden moeten (ja, moeten) op je to-do-list.

 1. 7

  Museum de Fundatie

  Dit is hét museum van Zwolle, waar je kunstcollecties vanaf de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd vindt. Vaak internationale topstukken en bijzondere tentoonstellingen.

 2. 6

  Ikonenmuseum

  Het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen maar ikonen te tonen. Je ontdekt wat een ikoon is, welke stijlen er zijn en welke rol ze nu nog vervullen. Een leerzaam museum die tijdens een dagje Overijssel niet mag ontbreken.

 3. 5

  Anton Pieck Museum

  Het museum laat zien hoe de sprookjes uit de Efteling tot stand zijn gekomen, van ontwerpschets tot definitieve vorm. De jeugd kan door het museum dwalen met een speurtocht.

 4. 3

  Museum Boer Kip

  Een bijzonder museum, dat is Museum Boer Kip in Zutphen absoluut. In een stadsboerderij woonde boer en kunstschilder Herman Kip. Van modernisering wilde hij niets weten en hij schilderde er lustig op los. Stoelen, gereedschap, melkbussen … allerlei voorwerpen werden voorzien van schilderwijk. Bezoek dit bijzondere gebouw, stap binnen in het leven van deze kunstschilder en laat je versteld staan.

 5. 2

  Bottermuseumwerf De Hellege

  Treed binnen in de wereld van de traditionele botterbouw en historie van de visserij bij Bottermuseumwerf De Hellege in Elburg. Bekijk verschillende soorten botters en oude ambachten en vang een glimp op van de restauratie van de botters. Er is ook een filmzaal, fotocollectie en er zijn gidsen die rondleidingen geven.

 6. 1

  Museum De Waag

  Museum de Waag: Een prachtig gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, klok en drie spitstorentjes. Alleen dat is al een bezoekje aan Deventer waard. Maar binnen hangt ook prachtige kunst. De tentoonstellingen wisselen elkaar af en hebben vaak een link met de actualiteit.