Doe-tips

De 9 leukste musea in Salland

 • 3 minuten opladen
 • 4736 x bekeken

Salland beschikt niet alleen over een afwisselend landschap, ook de musea in Salland zijn uiteenlopend. Van modern realisme tot motorfietsen. En het beroemde schilderij de Nachtwacht is hier op geheel Sallandse wijze te bewonderen. De leukste musea van Salland hebben we voor jou op een rijtje gezet:

 1. 9

  Museum Laarman

  Op een speelse en educatieve manier wordt in beeld gebracht waar ons voedsel vandaan komt. Bij museum De Laarman kun je met je vrienden- of familiegroep een unieke dag binnen én buiten beleven en neem je aan het eind van de dag een zelfgemaakte herinnering mee naar huis.

 2. 8

  Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis

  Midden in de natuur tussen Heino en Wijhe ligt kasteel het Nijenhuis, één van de locaties van Museum de Fundatie. Binnen in het kasteel is een deel van de collectie schilderijen, toegepaste kunst en beeldhouwwerken te bewonderen, maar wat je zeker niet mag missen is de bijbehorende beeldentuin. Bestaand uit ruim 80 beelden is dit één van de grootste en meest bijzondere beeldentuinen van Nederland. Wandel na je bezoek aan de beeldentuin verder door het prachtige stuk natuur waar het Nijenhuis door omsingeld is.

 3. 7

  Museum More

  Niet helemaal in Salland maar toch zeker de moeite waard is museum More in Gorssel. Het museum ligt op slechts een kwartier rijden van Deventer en is het grootste Nederlandse museum voor modern realisme. Laat je verrassen door de uitgebreide collectie.

 4. 6

  Memory Vrijheidmuseum

  In het Memory museum beleef je de Tweede Wereldoorlog van begin tot eind. Vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Nederland. Tijdens je bezoek aan dit museum krijg je een beter inzicht in wat de soldaten in deze tijd hebben moeten doorstaan en zal je meer waardering krijgen voor de vrijheid waarin wij in Nederland mogen leven.

 5. 5

  Beeldentuin Marienheem

  Midden in Salland vind je de op 3 hectare aangelegde beeldentuin Mariënheem. Neem tijdens je fiets- of wandeltocht even een pauze en kom tot rust in de parkachtige tuin terwijl je geniet van de prachtige uitzichten op de tentoongestelde beelden en objecten van vele kunstenaars. De galerie biedt naast schilderijen uit de 19e en 20e eeuw en hedendaagse kunstenaars ook plaats voor kleinere sculpturen in natuursteen, glas en brons.

 6. 4

  Museum De Waag

  In het centrum van Deventer staat al sinds de 14e eeuw het Waaggebouw. Waar het vroeger nog diende als weeghuis voor marktkooplieden is de Waag sinds 1915 een museum met wisselende tentoonstellingen die je meer laten zien over de geschiedenis van de welvarende Hanzestad Deventer.

 7. 3

  Rijssens Museum

  Gevestigd in havezate de Oosterhof bevindt zich het Rijssens museum. Een deel van de expositie in het museum is gewijd aan de jute-industrie, een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rijssen. Daarnaast heeft het museum een hele veelzijdige collectie én is er een brandweermuseum gevestigd op dezelfde locatie.

 8. 2

  Amerikaans motorfietsmuseum

  Sinds 2004 beschikt Raalte over een Amerikaans Motorfietsmuseum. De collectie bestaat uit motorfietsen van begin 1900 tot aan de jaren ’80. Enkele motorfietsen beschikken over een extra bijzonder verhaal waarover de eigenaren van het museum je graag meer vertellen.

 9. 1

  Klompenatelier Dijkman

  In het Klompenatelier Dijkman valt van alles te zien. Zo geeft eigenaar Martin geregeld demonstraties over het maken van klompen (op afspraak) waarbij hij verteld over zijn vakgebied. Ook hebben ze er een fantastisch klompenmozaïek staan van de Nachtwacht. 30.000 met de hand beschilderde miniklompjes vormen samen het klassieke meesterwerk van Rembrandt van Rijn.