Natuurgeheimen

Het Lutterzand: De Lutte

  • Geschreven door Bertine
  • 3 minuten opladen
  • 6749 x bekeken

Misschien moeten we maar meteen met een citaat beginnen. Want beter dan een journalist van Trouw kunnen we het niet omschrijven: ‘De Dinkel trekt werkelijk alle registers open’. Waarna hij zich afvraagt of je verliefd kunt worden op een rivier. Als hij even verderop andere wandelaars tegenkomt, verzucht hij: ‘… ik heb helemaal geen zin heb de Dinkel met anderen te delen.’

Verliefd op een rivier?

Niet iedereen wordt op slag of stoot verliefd. Daar zijn Tukkers ook te nuchter voor. Maar dat dit riviertje iets met je doet is zeker. Het Lutterzand – niet voor niets een aardkundig monument - ligt aan de voet van de stuwwal uit de ijstijd. Het gebied is maar liefst 600 hectare groot en bestaat uit imposante heidevelden, zandverstuivingen, jeneverbessen en prachtige bossen met grove den, berken en eiken. Dwars door het volop glooiende landschap stroomt, kristalhelder en sprankelend, De Dinkel. En die maakt inderdaad een groot verschil.

Steile oevers

Geen moment is het saai. Terwijl het water in de buitenbocht zand meeneemt en in de langzaam stromende binnenbochten afzet, verplaatst De Dinkel zich elk jaar wel een halve meter. Bij hoog water wordt het nog spectaculairder. Dan zakt het zand ook buiten de geul naar de bodem. Vandaar die steile oevers en spectaculaire kliffen. Het snelstromende water slaat net zo gemakkelijk, de grond onder de wortels van de dennenbomen weg. En zelfs de grootste bomen vormen bij hoog water een makkelijke prooi.

Lutterzand
Lutterzand

Aardkundig monument

Als je goed kijkt, laten de steile oevers – tot wel 7 meter hoog – verschillende zandlagen zien. De oudste en onderste zijn tot wel 20 eeuwen oud. En die donkere strepen? Die wijzen op een heidebrand van weleer. De oevers zijn favoriet bij oeverzwaluwen die er hun nesten in uitgraven. Maar ook de ijsvogel en de grote gele kwikstaart komen veel voor. Sinds de laatste 10 tot 15 jaar is het dierenrijk rondom De Dinkel uitgebreid met de Californische rivierkreeft. Deze exoot is vermoedelijk met het water mee afgezakt vanuit Duitsland. De toch al verwende lokale otters, reigers, en aalscholvers laten zich zo’n decadent maaltje goed smaken.

‘De Dinkel trekt werkelijk alle registers open’

Jeneverbes

Zeldzaam en beschermd zijn ze. Maar hier zie je ze nog. De eeuwenoude struiken die hun naam danken aan de bessen waar rond 1600 jenever van gestookt werd. Het destillaat was, toen nog, vooral bedoeld voor aan boord van VOC-schepen. De jeneverbesstruiken in het Lutterzand zijn soms wel 200 jaar oud. De grillige vorm herinnert aan zware winters. De takken lopen namelijk vanzelf weer uit. Ook als ze onder het geweld van dikke pakken sneeuw geknakt of gebroken zijn.

Paviljoen 't Lutterzand
Paviljoen 't Lutterzand

Gekleurde paaltjes

Het unieke Lutterzand nodigt uit om te verdwalen. Om je te laten verrassen en op avontuur te gaan. Wil je toch liever zeker weten dat je niets mist? Volg dan een van de 5 verschillende wandelroutes (3 tot 7 km) die je herkent aan de gekleurde paaltjes. De gele en oranje voeren rechtstreeks naar de plek waar De Dinkel een scherpe bocht maakt. Van bovenaf lijkt die op een groene staart – op zijn Twents: ‘Greun’n Stet’. Een uniek plekje – vooral geliefd bij Instagrammers. Veel routes starten bij Paviljoen 't Lutterzand bij de Kribbenbrug. Ook verliefd geworden? Gelukkig is er het Dinkelpad. Om eindeloos, maar liefst 60 km, zij aan zij te meanderen. Overnachten, heel dicht bij elkaar, kan op Camping Lutterzand.

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.