Op smaaksafari

De lekkerste streekproducten uit Salland

  • 3 minuten opladen
  • 7846 x bekeken

Bij een weekendje weg of midweek in het prachtige Salland hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Je leert de streek pas echt kennen door het nuttigen van een aantal producten die typerend zijn voor deze streek. Heb je geen idee wat er hier zoal op de menukaart staat of ben je nieuwsgierig naar het aanbod? Wij hebben een top 5 samengesteld van de lekkerste producten uit de Sallandse streek. Haal ze op de boerderij of in een winkel, bereid ze zelf óf laat je verrassen door iemand die voor jou kookt.

IJs

Een vakantie is pas echt compleet bij het eten van lekker ijs. Dit gaat er prima in na een dagje wandelen, fietsen of paardrijden. Op de Rosahoeve in Raalte geniet je van uniek streekijs. Op het terras kies je uit diverse soorten ambachtelijk boerenijs. Naast 'gewoon' ijs heeft de boerderij ook glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en fructosevrij ijs. Van april tot en met september kun je op de boerderij terecht voor het lekkerste streekijs.

Brood

Ben je gek op brood en eet je dit het liefst rechtstreeks uit de bakkerij? Koop dan brood in Olst bij Bökkers Mölle. Wat begon als molenaarsbedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een brood- en banketbakker. Het brood van eigen meel wordt gebakken op de ovenstenen vloer en is superlekker. Kies bijvoorbeeld uit desembrood, Twentse krentenwegge of heerlijke kruidenkoek. Verder geniet je in de Zondagse Kamer van koffie met iets lekkers uit de bakkerij.

DAVO bieren uit Deventer

Gaat een lekker biertje er wel in bij jou? Dan zijn DAVO bieren uit Deventer zeker iets voor jou. Het bier wordt gebrouwen door een team van enthousiaste bierliefhebbers en werkt volgens de 3-pint-rule. Dit betekent dat je na 3 biertjes nog steeds zin moet hebben in een lekker biertje. Hardlopers-bier bijvoorbeeld is geschikt voor ieder moment van het jaar, terwijl je andere bieren meer drinkt bij een speciaal moment. Neem ook zeker deel aan een bierproeverij in Deventer.

Verse Sallandse zuivelproducten + kruudmoes

Zuivelproducten koop je in de supermarkt, maar het is veel leuker om ze op een boerderij te kopen. In Landwinkel De Knapenvelder worden zuivelproducten verkocht die afkomstig zijn van eigen dieren. Kies bijvoorbeeld uit kaas, sap en speltproducten. Probeer je graag iets origineels uit? Kruudmoes bestaat uit een combinatie van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden. Het werd vroeger veel gegeten door harde werkers op het land. Verras je iemand thuis graag met een originele mand streekproducten? In Landwinkel De Knapenvelder stel je zelf je mand samen.

Asperges

De maanden april tot en met juni zijn dé maanden waarin je kennismaakt met asperges. Het lichte zandgrond met diep grondwater zorgt voor een unieke smaak. Asperges worden hier gezien als de koningin van de groenten en dus worden er in de regio bijvoorbeeld diverse aspergeroutes uitgezet. Bovendien is het mogelijk om deel te nemen aan een smaakevenement óf een open dag te bezoeken van een aspergeteler. Ben je tijdens de maanden april tot en met juni in deze streek? Dan weet jij wat je in ieder geval eenmaal als diner op tafel zet.