Doe-tips

Boekenfanaat? Ga op literaire reis door Overijssel met deze 7 tips

 • Geschreven door Bertine
 • 3 minuten opladen
 • 3072 x bekeken

Boekliefhebbers weten het allang: een boek uitzoeken in een winkel is iets heel anders dan er een bestellen met een click op je laptop. Niets is fijner dan je verliezen in het lezen van flapteksten of blurbs, zoals de samenvattingen ook wel heten. De allerleukste adressen en events voor boekfanaten vind je hier.

 1. 7

  Academiehuis Zwolle

  Een grote tweedehands boekenmarkt. Met mooi gesorteerd, in goede staat verkerende boeken. Het Academiehuis vind je in de Grote Kerk in Zwolle en is dagelijks open. Naast eindeloos neuzen tussen boeken kun je er ook genieten van een kopje koffie of thee. Kijk ook even naar boven: de imposante gewelven zijn al 600 jaar oud. Deze prachtige kerk op de Grote Markt moet je overigens niet verwarren met de Broerenkerk waar je ook boeken kunt kopen. Die staat iets verder op.

 2. 6

  Boeken in de Bergkerk - De laatste zaterdag van januari

  Wat is dat toch met boeken en kerken? Ook in Deventer vind je boeken in de kerk. Eenmaal per jaar op de laatste zaterdag van januari wordt in de Bergkerk in Deventer een antiquarische boekenbeurs georganiseerd. Uit het hele land bieden verkopers hun mooiste, zeldzaamste of bijzondere boeken en prenten aan en natuurlijk zijn alle Deventer antiquaren present.

 3. 5

  Van der Velde in de Broeren

  Misschien wel de mooiste boekwinkel van het land en een absolute must see. De 15-eeuwse oude kloosterkerk staat vol met boeken. Misschien ken je hem nog als Waanders in de Broeren, maar tegenwoordig is het dus Van der Velde In de Broeren. Naast een zeer grote boekencollectie is er ook regelmatig een lezing, concert of expositie. Oh ja, er is ook nog een brasserie en terras.

 4. 4

  Boekhandel Broekhuis

  Wie kent ze niet? Boekhandel Broekhuis mag zich sinds 1994 Hofleverancier noemen en kent een lange historie van boekverkopen in het oosten van ons land. Er zijn winkels in Almelo, Deventer, Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Dus ben je in de buurt? Laat je verleiden. Binnen is het een literaire oase waar je heerlijk kunt snuffelen.

 5. 3

  Boekenhandel Praamstra

  Nu je toch in Deventer bent: boekverkopers maken vaak een verschil. Niet elke boekhandel heeft een Stineke. Boekhandel Praamstra op de hoek Keizerstraat/ Groote Poot wel! Als je wilt, neemt zij uitgebreid de tijd om voor jou dat ene passende boek uit te zoeken. Net als haar collega’s uiteraard. Er zijn regelmatig interviews en signeersessies met bekende schrijvers. Niet voor niets wordt Praamstra ook wel de culturele huiskamer van de stad genoemd.

 6. 2

  Boekenmarkt Deventer - De eerste zondag in augustus

  De grootste van Europa! Deventer heeft als Boekenstad een naam hoog te houden. Hier wonen al 1250 jaar schrijvers, filosofen, uitgevers en drukkers. En dat voel je vooral tijdens de Boekenmarkt, ieder jaar op de eerste zondag in augustus. Je vindt er unieke exemplaren. Van kinderboeken maar ook poëzie- en stripbundels, literatuur, topografische kaarten en nog veel meer. En natuurlijk zijn alle terrassen open!

 7. 1

  Je eigen bibliotheek of deze boekentips

  Meer lezen over Overijssel?. Check ons artikel waarin we 12 Overijsselse boekentips geven. Een bezoek brengen aan de dichtstbijzijnde bibliotheek kan natuurlijk ook. De collectie is uitgebreid en aantrekkelijk gepresenteerd. Kies op je gemak een boek of neem plaats aan de leestafel. Er is koffie, vaak zijn er lezingen en de verwarming staat aan!

Geschreven door Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.