Verrassende routes

Ins en outs van wandelen

  • 3 minuten opladen
  • 7284 x bekeken

Hoge rivierdijken, imponerende vergezichten, schrale graslanden en dansende rietpartijen. In Overijssel kom je al wandelend de meest prachtige gebieden tegen. En vergeet de bijzondere planten, vogels en andere dieren niet!

Landschappen

Overijssel kent maar liefst 8 verschillende soorten landschappen. Vlakke polders met kaarsrechte lijnen wisselen af met open meren met grote rietvelden. Trek de wandelschoenen aan en verken één van de prachtige landschappen van Overijssel.

Mooie natuurgebieden

Trek je wandelschoenen aan en zwiep je rugzak op je rug: al wandelend kun je je weken vermaken in Overijssel. De Overijsselse natuurgebieden zijn afwisselend, uitdagend en verrassend. Geniet van de heide en rododendrons op de Sallandse Heuvelrug, de open meren en rietkragen in De Weerribben en De Wieden en de Schotse Hooglanders op de Duursche Waarden. Van de Veluwe tot de Vreugderijkerwaard, het wandelpallet van Overijssel is zeer afwisselend.

Vogelkijkhutten

De mooiste vogelkijkhut van Overijssel staat in de Vreugderijkerwaard. Hier heb je een breed zicht, kunnen vogels tot zeer dichtbij komen en vind je een grote diversiteit aan soorten. De favoriet van vogelaars, dagjesmensen en fotografen. Andere mooie vogelkijkhutten in Overijssel zijn onder andere Vogelkijkhut de Pluus, Vogelkijkhut De IJsvogel en Vogelkijkhut Engbertsdijksvenen.

Liberation Route Overijssel

De Liberation Route Europe, een internationale herdenkingsroute, maakt je op een bijzondere manier deelgenoot van de geschiedenis. Zo vind je op verschillende plekken in Europa, en dus ook in Overijssel, luisterplekken waar je iets hoort over de indrukwekkende belevenissen van een of meerdere personen in de periode van de Tweede Wereldoorlog. In Overijssel vind je deze plekken onder andere in Deventer, Wijhe, Nijverdal en Rijssen. De route is te volgen via een (offline) app. Hier vind je ook verschillende verhaallijnen, historische foto’s en filmpjes. Over de Sallandse Heuvelrug loopt overigens een aparte wandelroute van 12 kilometer. Je komt dan onder andere langs het Memorymuseum het rijkswerkkamp en het Jodenbos.

Ruige Rode Duursche Waarden

Stoere Schotse grazers maken in Duursche Waarden korte metten met het overwoekeren van het natuurgebied. Mensenhanden komen hier bijna niet aan te pas. Vanaf het infocentrum volg je de paaltjes met groene pijltjes die je langs de IJssel, diverse stukken moeras en bosgebied loodst. Ontdek de steenfabriek Fortmond, trek jezelf naar de overkant met het pontje en geniet van het fraaie uitzicht in de Vogelkijkhut. Startpunt: Infocentrum IJssel Den Nul (routekaart €1)

Kunstroute Almelo

Een wandelroute langs inspirerende, opmerkelijke en uitdagende kunstobjecten in Almelo. De kunst ligt hier vaak letterlijk op straat, je moet alleen net weten waar je moet kijken. Bij ieder object krijg je een korte uitleg. Of je nu kunstkenner bent of niet: er valt deze route genoeg te beleven. De Kunstroute is gratis af te halen bij de VVV of online te downloaden.

Veel wandelplezier!