Evenementen in Overijssel


 1. Familietentoonstelling: Apenstreken in de Oertijd

  Familietentoonstelling: Apenstreken in de Oertijd

  Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp

  Europa, 47 miljoen jaar geleden: op de plek, waar nu het dorp Messel bij Darmstadt ligt, bevindt zich een 1,5 km breed kratermeer omgeven door een subtropisch woud met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid.

 2. De droom van het vliegen

  De droom van het vliegen

  TwentseWelle, Enschede

  De droom van het vliegen gaat over het fenomeen vliegen. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe het kan dat een vogel in de lucht blijft en hoe rupsen transformeren tot vlinders met prachtige vleugels.

 3. Ville de Calais

  Ville de Calais

  Tetem, Enschede

  In Tetem is de foto serie Ville de Calais van Henk Wildschut te zien, over de opbouw en afbraak van het vluchtelingenkamp bij Calais.

 4. Tentoonstelling 'De Aard der Dingen'

  Tentoonstelling 'De Aard der Dingen'

  Rijksmuseum Twenthe, Enschede

  De negen hedendaagse kunstenaars in deze tentoonstelling hebben gemeen dat ze zich allemaal richten op motieven ontleend aan de natuur.

 5. Tentoonstelling De Snuffelaer. Otto Marseus van Schrieck

  Tentoonstelling De Snuffelaer. Otto Marseus van Schrieck

  Rijksmuseum Twenthe, Enschede

  Otto Marseus Van Schrieck schildert bos stillevens vol planten, bloemen, schimmels en beestjes. In het najaar van 2017 organiseert Rijksmuseum Twenthe de eerste tentoonstelling in Nederland over het werk van deze eigenaardige Hollandse meester, die als bijnaam 'de Snuffelaer' had.

 6. Van nul- tot duizendpoot

  Van nul- tot duizendpoot

  TwentseWelle, Enschede

  Rennen, zwemmen, kronkelen, kruipen: voortbewegen kan op veel verschillende manieren. Deze nieuwe tentoonstelling van TwentseWelle gaat over de mechanieken van de natuur: over de botten en spieren van verschillende dieren en hoe ze werken.

 7. Reecapriolen

  Reecapriolen

  Natuurmuseum Holterberg, Holten

  “Reecapriolen” geeft de bezoeker een beter inzicht in het ingewikkelde leven van reeën. Het is een speelse tentoonstelling, waarbij je veel zelf moet doen en ontdekken. Gewapend met deze informatie wordt reeën spotten in het veld nog veel leuker.

 8. Expositie Penumbra

  Expositie Penumbra

  Kunstvereniging Diepenheim, Diepenheim

  ‘Penumbra’ is de eerste solotentoonstelling van de Duitse kunstenaar Lisa Reitmeier. De titel ‘Penumbra’ is ontleend aan het natuurwetenschappelijk verschijnsel van de halfschaduw, een schemergebied waarbij schaduw en licht tegelijkertijd waarneembaar zijn.

 9. TENTOONSTELLING DE GLANS VAN DAMAST

  TENTOONSTELLING DE GLANS VAN DAMAST

  Museum Bussemakerhuis, Borne

  De collectie damast van het Bussemakerhuis was aanleiding voor deze tentoonstelling. Met ontwerpen van o.a. Chris Lebeau, 1878-1945, waaronder een origineel tafellaken en servetten met het motief Mozaïek. Voor een mooi gedekte tafel werd vroeger glanzend damast gebruikt. Schitterend glaswerk en servies zorgden voor een feestelijk geheel. Heel bijzonder is dat niet al het damast achter glas ligt, maar dat je het mag aaien en voelen ook de servetten uit de 17e eeuw. Zo voel je de kwaliteitsverschillen tussen linnen, katoen en rayon.

 10. Winterrondleiding Huis Singraven

  Winterrondleiding Huis Singraven

  Huis Singraven, Denekamp

  Op elke donderdag om 14.00 uur vanaf 1 november 2017 tot 31 maart 2018. Een ervaren gids gaat met u mee door het Huis en toont u de waardevolle kunst-, antiek- en meubelcollectie.

 11. Cursus 'Sterrenkunde voor beginners' in Museum TwentseWelle

  Cursus 'Sterrenkunde voor beginners' in Museum TwentseWelle

  TwentseWelle, Enschede

  De KNVWS afdeling Twente en de sterrenwacht Coenraad ter Kuile starten in samenwerking met Museum TwentseWelle op 12 oktober 2017 met een cursus "Sterrenkunde voor beginners". Op de cursusavonden wordt verteld over het zonnestelsel, de planeten, ontstaan van leven op aarde, kometen en meteorieten. Op de laatste lesavond worden verschillende soorten sterrenkijkers, het waarnemen en fotograferen door deze kijkers besproken

 12. 1000 jaar bouwen in Overijssel

  1000 jaar bouwen in Overijssel

  TwentseWelle, Enschede

  Vanaf 5 oktober organiseert Het Oversticht in TwentseWelle zeven colleges over 1000 jaar bouwen in Overijssel. Daarin is aandacht voor lokale en regionale bijzonderheden en voor het verleden, maar ook voor de huidige omgang met het erfgoed.

 13. Theatertournee 2017

  Theatertournee 2017

  Wilminktheater, Enschede

  Terug met nieuwe muziek en visuals! De al ruim veertig jaar bestaande band Nits!

 14. Her Majesty

  Her Majesty

  ZINiN Theater, Nijverdal

  Na het ongekende succes van ‘Déjà Vu’ duikt Her Majesty nog dieper in de schat aan muziek die Crosby, Stills, Nash & Young samen of afzonderlijk hebben geschreven.