8 verrassende eetadresjes in Twente

Liefde voor koken. Liefde voor de regio. Liefde voor eerlijke en duurzame ingrediënten. In Twente weten ze wel waar het om draait als het om lekker eten gaat. Dit zijn acht verrassende streekrestaurants in Twente.

1. Slow & local: Droste's

Zodra je de eigenzinnige herberg van Droste’s in Tubbergen binnenstapt, voel je het al. Hier gaat het leven net even iets langzamer. Terwijl jij geniet van de entourage, maakt de chef de lekkerste gerechten voor je klaar. Local food speelt de hoofdrol op jouw bord.

2. Robuust & eerlijk: Kir Royal

Een blik op de menukaart van restaurant-bistro Kir Royal in Borne vertelt hoe hier gekookt wordt: stoer en eerlijk. Vlees en vis vormen de hoofdmoot. De chef staat klaar om in de keuken of met de green egg jouw angus beef, spare ribs of kreeft ambachtelijk te bereiden.

3. Uit de as herrezen: Bistro T-bone

Februari 2016 voltrok zich een drama in Enter. Bistro T-bone viel ten prooi aan een verwoestende vlammenzee. Gelukkig herrees de bistro uit de as. In het stijlvol ingerichte restaurant bestel je weer de fameuze grillgerechten en geniet je op z’n Twents.

4. Stijlvol en gastvrij: De Bloemenbeek

Al meer dan vijftig jaar ontvangt men gasten in Landhotel de Bloemenbeek in De Lutte. De chef verwent je met klassieke Frans-mediterrane gerechten gecombineerd met verantwoorde ingrediënten en producten uit Twente. Zo proef je de streek in al haar facetten.

5. Stoere tapas: De Heerlijke Huiskamer

De gerechten bij De Heerlijke Huiskamer in Ambt Delden zien eruit als stoere, zwierige schilderijtjes. De meeste ingrediënten komen vers uit eigen tuin. Geniet je van een van de tapasmenu’s die op de kaart staan. Of van een high tea. Die serveren ze hier namelijk ook.

6. Met een ster: ’t Lansink

Bij restaurant ’t Lansink in Hengelo zijn ze altijd op zoek naar het beste van het seizoen. En het beste van de streek, want bijna alles komt uit het Twentse land. Van asperges tot wild. Niet voor niks bekroond met een Michelinster.

7. Statig en warm: De Swarte Ruijter

In Holten, op de flank van de Holterberg, vind je sterrenrestaurant De Swarte Ruijter. Gehuisvest in een statige villa. Onder het rieten dak is het warm en gastvrij. De chef serveert hier de pure smaak van Twente. Alles vers uit tuin, veld en bos. Tot wel zeven gangen lang.

8. Frans en Twents: Dorset

De sfeer is informeel, de keuken een fijne combinatie van Frankrijk, Middellandse Zee en Twente. De menukaart van restaurant Dorset te Borne is rijk en gevarieerd. Ook fijn: de chef gebruikt voornamelijk biologische en duurzame producten uit de streek.

TIP: Er zijn veel meer toppers in de ‘culinaire schatkamer van Nederland’, zoals Twente ook wel genoemd wordt. Bij Twente Culinair zijn door klanten en experts bekroonde restaurants aangesloten. Ook zonder Michelinsterren of Gault Millau-vermelding is het goed toeven in Twente. Er is een breed aanbod aan gezellige bistro’s, authentieke eetcafés, stijlvolle grandcafés en smaakvolle brasseries.