Het witte goud van Overijssel

Men neme lichte zandgrond, diep grondwater en de fijnste kwaliteit aspergezaad. Voeg daar een flinke dosis passie, liefde en zon aan toe. Breng de ingrediënten samen op de mooiste plekken van Overijssel. Voilà: het witte goud van Salland, het Vechtdal en Twente.

Drie maanden genieten

In het prille voorjaar steken de asperges in de Overijssel hun witte kopjes al boven de grond uit. In april, mei en juni kan er geoogst worden. Wil je dus van deze verfijnde groente genieten, moet je er snel bij zijn.

Wist je dat? Als je de asperges schilt en dan invriest kun je er tot 6 maanden later nog van genieten!

Bezoek een aspergeboerderij

Overijssel telt verschillende aspergetelers. Je komt ze vooral tegen in de regio’s Salland en het Vechtdal. De meeste telers verkopen de beste asperges aan huis of in hun boerderijwinkel. Verser dan dit kun je ze niet krijgen. Een streekproduct waar ze in Overijssel trots op zijn!

TIP: Aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen verzorgt rondleidingen en kookworkshops!

Lees hier de verhalen van de helden van het witte goud uit Salland en het Vechtdal!

Hofleverancier aan sterrenrestaurants

Herman Ogink uit Raalte bracht meer dan vijftig jaar geleden de asperge naar Salland. Van heide en verre komen liefhebbers naar de tuinderij om verse Sallandse asperges te kopen. Ogink is ook ‘hofleverancier’ van het sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Sterrenrestaurant ’t Lansink in Hengelo koopt de ‘koningin der groente’ in bij de Twentse aspergetelers Peter Oude Luttikhuis uit Mander en Gerrit Slaghekke uit Bentelo.

TIP: Tijdens het aspergeseizoen hebben natuurlijk niet alleen de Michelinrestaurants het witte goud op de kaart staan. In vele restaurants in Vechtdal en Salland kun je heerlijke asperges eten.

Beleef de asperge

Asperges spreken tot de verbeelding van velen. Misschien wel omdat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn en daarom zo bijzonder. Om zoveel en zolang mogelijk van de asperges te genieten, zijn er diverse activiteiten tijdens het aspergeseizoen in Overijssel: