Typisch Overijssel

Bucketlist: bijzondere musea in de Hanzesteden

2 minuten opladen
1216 x bekeken

Een weekend cultuur snuiven in de Hanzesteden - een goed idee! Musea kunnen dan niet ontbreken. Geen probleem, wat die zijn er in Overijssel genoeg. Deze musea in de Hanzesteden moeten (ja, moeten) op je to-do-list.

8
Museum de Fundatie

Dit is hét museum van Zwolle, waar je kunstcollecties vanaf de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd vindt. Vaak internationale topstukken en bijzondere tentoonstellingen.

7
Ikonenmuseum

Het Ikonenmuseum Kampen onderscheidt zich door alleen maar ikonen te tonen. Je ontdekt wat een ikoon is, welke stijlen er zijn en welke rol ze nu nog vervullen. Een leerzaam museum die tijdens een dagje Overijssel niet mag ontbreken.

6
Musea Zutphen

In het Musea Zutphen komen het Stedelijk Museum en het museum Henriëtte Polak samen onder één dak. Waar het Stedelijk Museum Zutphen de geschiedenis tot leven brengt, gaat het museum Henriette Polak over de 20e-eeuwse figuratieve kunst in Nederland.

5
Museum Boer Kip

Een bijzonder museum, dat is Museum Boer Kip in Zutphen absoluut. In een stadsboerderij woonde boer en kunstschilder Herman Kip. Van modernisering wilde hij niets weten en hij schilderde er lustig op los. Stoelen, gereedschap, melkbussen … allerlei voorwerpen werden voorzien van schilderwijk. Bezoek dit bijzondere gebouw, stap binnen in het leven van deze kunstschilder en laat je versteld staan.

4
Voermanmuseum Hattem

In Hanzestad Hattem vind je het Voermanmuseum. Hier vind je beeldende kunst, maar ook een historische collectie van de stad Hattem. Sterker nog, hier liggen een paar zeer unieke archeologische vondsten. In het museum is zowel een vaste collectie als wisselende tentoonstellingen. Voor kinderen is dit museum ook een aanrader: er is een spannende speurtocht.

3
Bottermuseumwerf De Hellege

Treed binnen in de wereld van de traditionele botterbouw en historie van de visserij bij Bottermuseumwerf De Hellege in Elburg. Bekijk verschillende soorten botters en oude ambachten en vang een glimp op van de restauratie van de botters. Er is ook een filmzaal, fotocollectie en er zijn gidsen die rondleidingen geven.

2
Museum De Waag

Museum de Waag: Een prachtig gebouw met drie bouwlagen, een traptoren, klok en drie spitstorentjes. Alleen dat is al een bezoekje aan Deventer waard. Maar binnen hangt ook prachtige kunst. De tentoonstellingen wisselen elkaar af en hebben vaak een link met de actualiteit.

1
Speelgoedmuseum Deventer

Van poppenhuizen en optisch speelgoed tot treinen en borspellen. Met 13.000 objecten heeft het speelgoedmuseum in Deventer de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. Een belevenis voor jong en oud. Dit is misschien wel het leukste kindermuseum van Overijssel!

Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies