Dagje weg

Winters genieten in de Hanzesteden

3 minuten opladen
5629 x bekeken

De decembermaand, de meest magische maand van het jaar, moét je absoluut de deur uit. Er zijn zo veel leuke dingen te doen. Díe gezellige, knusse sfeer kom je in geen enkele andere periode van het jaar tegen. Wil je optimaal genieten van de authentieke, winterse ambiance? Dan mag een bezoek aan een van de Hanzesteden niet ontbreken. Ben je benieuwd wat hier in December allemaal te doen is? Lees dan snel verder!

Shoppen op een van de vele kerstmarkten

Je vindt ze in alle soorten en maten in de laatste maand van het jaar: kerstmarkten. Er is een ruim aanbod van deze markten, en ze worden altijd druk bezocht. En niet gek, want het is er zo gezellig! Kun je er ook niet genoeg van krijgen? Dan zit je goed in Doesburg of Hattem. Drink een glaasje glühwein op kerstmarkt Doesburg of start je zoektocht naar kerstcadeautjes op kerstmarkt Hattem.

Wil je niet alleen eten, drinken en winkelen? Vier dan Kerst in Oud Kampen. Hier vindt op 21 en 22 december een openlucht theaterfestival plaats. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Terug in de tijd op het Dickens festijn

Op zaterdag 14 en zondag 15 december vindt het Dickens Festijn Deventer voor de 29e keer plaats. Tijdens het tweedaagse evenement komen de personages uit de welbekende boeken tot leven. Niet alleen de hoofdpersonages als Oliver Twist, maar letterlijk álle figuren. Hou je meer van sprookjes? Dan moet je ongetwijfeld naar Sprookjesstad Zutphen. Je waant je in een sprookjesboek, zonder grappen. Óveral zijn sprookjesfiguren te vinden. Denk aan Mickey Mouse, Pinoccio, Sneeuwwitje. Weet je wat extra leuk is? Vele bezoekers zijn ook verkleed als sprookjesfiguur. Jij komt ongetwijfeld jouw favoriete sprookjespersonage tegen! Niet alleen in Deventer, maar ook in Hasselt kun je terug in de tijd, namelijk bij het W.G. van de Hulst Festival Hasselt. Het festival is vernoemd naar een van de eerste kinderboekenschrijvers. Het festival brengt dan ook een ode aan het kinderboek én aan de jaren 50 van de vorige eeuw. Zoals je ziet is er aan literair vermaak geen gebrek. Daarnaast zijn deze evenementen ook leuk om met kinderen te bezoeken!

Bewonder prachtige ijssculpturen

Wauw! Je zult waarschijnlijk niet snel meer zoiets moois zien als bij IJsbeelden Festival Zwolle (onderdeel van Winters Zwolle). ’s Werelds beste ijskunstenaars maken de mooiste creaties van maar liefst 275.000 kilogram ijs én 275.000 kilogram sneeuw. Het wordt allemaal nog magischer door de toevoeging van licht, geluid en projecties. Helaas is schaatsen hier niet mogelijk, maar in een half uurtje rijden ben je bij Harderwijk op ijs. Hier kun je jouw eigen kunsten laten zien!

Een magisch winterdecor

Kerstmarkten, ijssculpturen, sprookjesfiguren en boekenpersonages. Je komt het allemaal tegen in de Hanzesteden. Maar laten we ook de historie van deze steden niet vergeten. Op 13 en 14 december kun je ruim 100 jaar terug in de tijd, naar het jaar 1900 tijdens Winter in de vesting in Elburg. Bewonder de klederdracht uit die tijd, maak een ritje in een heuse stoomtrein, aanschouw de diverse voorstellingen én neem vooral de heerlijke, gezellige sfeer in je op! Maar er is meer te doen dit weekend! Ook het kerstevent wandeltheater Harderwijk vindt op deze twee dagen plaats. Een gids neemt je mee door het kerstverhaal, welke zich afspeelt in de historische straatjes en steegjes van de binnenstad van Harderwijk. Denk je: dat kerstverhaal ken ik inmiddels wel? Dan zul je zeker worden verrast. Er zullen oude, maar ook nieuwe scenes voorbij komen!

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!