Natuurgeheimen

Deze landschappen kom je tegen in Overijssel

  • 4 minuten opladen
  • 24209 x bekeken

Overijssel kent prachtige dorpen en steden, maar staat ook bekend om de unieke natuur. Niet zo gek, want deze provincie telt maar liefst 8 verschillende soorten landschappen. Sta je het ene moment in moerasgebied, niet veel later wordt je omringd door akkers of veen. Welke landschappen kom je tegen bij een bezoek aan Overijssel?

Vlakke polders met kaarsrechte lijnen, beboste hoge stuwwallen, kleinschalige en besloten landschappen met slingerende wegen een eeuwenoude boerendorpen, open meren met grote rietvelden, bruisende beken en grote traag stromende rivieren. Stap op de fiets of trek wandelschoenen aan en verken één van de prachtige landschappen van Overijssel. Helemaal leuk: spendeer een vakantie in Overijssel en ga van het ene landschap naar het andere. Zo kun je je gemakkelijk twee weken vermaken!

De schoonheid van Overijssel wordt voor een belangrijk deel bepaald door deze landschappen. Vanwege de unieke landschappen die Overijssel kent, is Landschap Overijssel ontstaan. Deze organisatie draagt bij aan de bescherming van natuur en landschap. Maar om welke landschappen gaat het dan?

Van grote meren naar meanderende rivieren

De bekendste natuurgebieden van Overijssel zijn De Weerribben en De Wieden. Wie hier een kano huurt, fietstocht maakt of tijdens een ijskoude winter over het ijs schaatst, bevindt zich in laagveenlandschap. Dit landschap is ontstaan vanuit ooit onbewoonbaar moeras. Op sommige plekken is er sprake van een weids, vlak en groen landschap en zijn grote plassen en meren ontstaan, omringd door riet en bos. Bij de Weerribben en de Wieden is er juist een fijn patroon ontstaan van smalle stroken land, afgewisseld met sloten, zogeheten ribben.

Totaal anders, maar zeker niet minder uniek is het rivierenlandschap dat Overijssel herbergt. De grootste rivier van Overijssel is de IJssel, maar er zijn ook drie kleinere rivieren die door de provincie stromen: de Vecht, de Regge en het Zwartewater. Bij het rivierenlandschap horen ook de uiterwaarden, zoals de Ossenwaard bij Deventer.

Ben je een dag in het westen van Overijssel? Dan zie je voornamelijk een open en weids landschap met grasland: het zeekleilandschap. Een bijzonder voorbeeld van dit landschap is het Kampereiland met de vele zeer oude huisbelten. Bij Kampen vind je een mooi voorbeeld van een zeekleipolder, de Polder Dronthen. Leuk: huur in Kampen een fiets en maak een van de fietsroutes die richting Kampereiland gaan.

Typisch boerenland en stuwwallen

Ook in Overijssel kent men typisch boerenland, ook wel oud zandlandschap genoemd. Bij dit landschap horen ook de vele landgoederen die Overijssel rijk is. Hof Espelo is daar een mooi voorbeeld van. In dit soort gebieden wisselen akkers en weilanden elkaar af. Akkers en weilanden zie je ook terug in het hoogveenlandschap, dat vrij rechtlijnig is. Er zijn nog maar een paar stukjes hoogveen over in Nederland, waarvan er een heel aantal liggen in Overijssel, zoals Aamsveen en Wierdense Veld.

Rijd je door Overijssel, dan ontgaat het je niet: hoge bulten die plotseling oprijzen uit het landschap. Deze bulten worden stuwwallen genoemd en zijnvaak bebost. Je noemt dit het ijstijdlandschap en vind je vooral op de grens van Salland en Twente. Nationaal park De Sallandse Heuvelrug is een mooi voorbeeld en absoluut een wandeling waard. Ben je in Salland en Twente, breng dan ook een bezoek aan de natuur rondom Reest en Punthorst. Totaal anders, want hier vind je boerenland met een schaakbordachtige structuur en dicht beplante grote productiebossen.

De verscheidenheid aan landschappen in Overijssel is ontstaan door de verschillen in de ondergrond en hoe de mens daarmee is omgegaan. Dat maakt elke hoek van Overijssel uniek en zeer de moeite waard om te bezoeken. De leukste manieren om kennis te maken met de verschillende landschappen van Overijssel is door op de fiets te springen of de wandelschoenen aan te trekken. Sommige landschappen zijn juist mooi te bewonderen vanaf het water, zoals het rivierenlandschap en het laagveenlandschap.

Wil je het Overijsselse landschap uitgebreider ontdekken? Kijk dan ook eens naar natuurcampings, trekkershutten, boomhutten of safaritenten om te overnachen in de natuur.

Wil je meer weten over de landschappen in Overijssel? Lees dan eens deze artikelen en laat je inspireren!