Natuurgeheimen

Winters uitje: Schaatsen in Overijssel

3 minuten opladen
1809 x bekeken

Schaatsen in Nederland is een prachtig tafereel. Ook in Overijssel kun je heerlijk schaatsen. Van schaatsparadijs Weerribben en Giethoorn tot schaatsen op een ijsbaan of natuurijs. Vergeet je handschoenen en muts niet en geniet onderweg van een dampende mok chocolademelk.

Je trekt de muts nog iets verder over je hoofd, schuift de handschoenen over je handen, vouwt je armen op je rug en zet af. De wind knispert in je oren en laat de rietkragen dansen. Er vormen zich blosjes op je wangen. Geruisloos glijd je over het ijs. Een Hollandse winter ten top.

Schaatsparadijs Weerribben-Wieden

Het natuurgebied Weerribben-Wieden is een van de allermooiste plaatsen om te schaatsen in Overijssel. Hier schaats je tussen rietkragen en windmolens op open meren, veenplassen en kleinere wateren. Is het schaatsseizoen begonnen, dan zijn zowel in de Weerribben als in de Wieden meerdere schaatstochten. Wil je een klein rondje schaatsen in Overijssel? Bij de verschillende opstapplekken kun je vragen naar korte schaatstochten. Kijk ook op de websites van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten om te zien of er toertochten zijn en je kunt schaatsen op natuurijs.

Foto: Theo de Witte

De 5 mooiste natuurijsbanen in Overijssel

  1. IJsbaan Wierden
  2. IJsbaan Albergen
  3. IJsbaan Hengelo
  4. IJsbaan Oldemarkt
  5. IJsbaan Losser

Op de bovenstaande websites vind je meer informatie over de openingstijden van de ijsbanen.

Schaatsen in Giethoorn

Niet ver van Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt Giethoorn, het Hollands Venetië. Ook hier is het prachtig schaatsen op natuurijs. Door een open landschap, rietvelden en langs prachtige waterdorpen als Dwarsgracht, Belt Schutsloot en Wanneperveen. Pas op dat je je hoofd niet stoot: de waterdorpen staan bekend om de vele bruggen!

IJsbanen in Overijssel

Bind de schaatsen onder en beleef een heerlijk winters dagje op één van deze drie ijsbanen in Overijssel. Heeft het nog niet genoeg gevroren om op natuurijs te schaatsen? Geen probleem! Onderstaand vind je ook twee geweldige indoor ijsbanen.

Natuurijs Haaksbergen

In de zomer sjees je op skeelers over de baan in Haaksbergen en in de winter wordt de baan omgetoverd tot natuurijsbaan en wissel je de skeelers in voor schaatsen. De natuurijsbaan in Haaksbergen is leuk voor een vriendinnendag of een dagje weg met het gezin. Er kan alleen geschaatst worden als het voldoende vriest, dus houd de website van de ijsbaan in de gaten!

De Scheg - Deventer

Schaatslessen? Vrij schaatsen? Pirouettes draaien? Ga naar de ijsbaan in Deventer! Kinderen kunnen zich uitleven in de winterspeeltuin in het midden van de schaatsbaan. Beginnen zich blosjes op je wangen te vormen? Dan is het tijd voor een warme kop chocolademelk in het Schaatscafé!

IJsbaan Twente

IJsbaan Twente is een volledig overdekte schaatsbaan in Enschede. In het midden van de schaatsbaan vind je een glijbaan en twee springkussens. Geen eigen schaatsen? Geen probleem, je kunt ze hier huren. In het Schaatscafé kun je terecht voor een hapje en drankje. Tip: kijk op de website voor evenementen.

De 5 mooiste schaatstochten in Overijssel

  1. De Weerribbentocht (20 of 40 kilometer)
  2. De Blokzijler Merentocht (15 kilometer)
  3. Overijsselse Merentocht (150 kilometer)
  4. Hollands Venetiëtocht (55 kilometer)
  5. Giethoornse Dorpentocht (25 kilometer)

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!