In beeld

Hanzestad Harderwijk

2 minuten opladen
403 x bekeken

Harderwijk is een prachtige, historische Hanzestad met de Veluwe in de voortuin en water in de achtertuin. Een knus stadje waar je heen gaat om je maag te verwennen, je kledingkast aan te vullen of je geschiedenisknobbel te laten kraken. Deze Hanzestad aan het Veluwemeer is al jaren een en al bedrijvigheid.

Als één van de Nederlandse Hanzesteden, is Harderwijk een stad boordevol geschiedenis. Al sinds 1252 wordt Harderwijk – ooit gelegen aan de Zuiderzee – aangeduid als Hanzestad. Om de handel over zee te beschermen, sloot Harderwijk zich aan bij het Hanzeverbond. Het was een komen en gaan van handelaren. Er was volop bedrijvigheid in de stad, waardoor het een bruisende stad werd. En dat is nooit meer weggegaan.

Culinaire Hanzestad

De handel van toen heeft zich verplaatst naar gezellige winkels met een breed aanbod aan kleding, accessoires, cadeauartikelen, lekkernijen en nog veel meer. Daarnaast is Harderwijk ook een culinaire stad - een bijzonder gevolg van de Hanzehandel lang geleden. Strijk neer op één van de vele terrassen, laat een Harderwijker paling je tong strelen of laat je verassen bij één van de toprestaurants. Wist je dat deze Nederlandse Hanzesteden twee restaurants heeft met een Michelinster? Om meer te weten te komen over de culinaire geschiedenis van Harderwijk, kun je een leerzame én lekkere culinaire Hanzewandeling doen.

Hanzestad aan het Veluwemeer

Vanuit de historische binnenstad sta je binnen twee minuten bij de Veluwerandmeren. Dit zijn een viertal randmeren die behoren bij het zuidelijke deel van het IJsselmeer. Maak een rondvaart of stap in een sloep, zeilboot of botter voor een tochtje over het water. Zin in een sportiever uitje op het water? Ga dan kanoën, zeilen, zwemmen of (kite)surfen! Nog meer water vind je in het … Dolfinarium! Ook op steenworp afstand vind je het Stadsstrand van Harderwijk. Een eiland met een heerlijk zandstrand dat uitnodig om je schoenen uit te trekken. Heerlijk verfrissend na een dag winkelen.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!