Typisch Overijssel

Hanzestad Zutphen

2 minuten opladen
548 x bekeken

Je vindt er de oudste bibliotheek van Nederland, de bijnaam van deze stad is Torenstad en de winkels zijn eigenzinnig. We hebben het over Zutphen, één van de Nederlandse Hanzesteden in Overijssel. In de binnenstad is van alles te zien en doen, maar ook de omgeving is een bezoek waard.

Zutphen, Hanzestad aan de IJssel, ligt op de rechter IJsseloever nabij een oeverwal en de monding van de Berkel. Over zee en over de IJssel werd voornamelijk haring, boter en bier gehandeld. Over land en over de rivier de Berkel was hout het belangrijkste product. Zutphen en Deventer hadden dan ook belangrijke houtmarkten.

De Torenstad

De rijkdom die Zutphen als Hanzestad verwierf, valt nu nog af te lezen aan de fraaie panden in de binnenstad en de bijzondere architectuur. Zupthen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege zijn grote, historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Hier vind je de oudste Bibliotheek van Nederland: De Librije. Met verschillende musea, historische hofjes en een aantrekkelijke mix van Winkels is Zutphen een stad om zeker één keer bezocht te hebben.

Barstensvol festivals

Zutphen houdt van festivals. Zo kun je hier terecht in juli voor het ijsselfestival, foodwall en de boekenmarkt. In augustus kunnen cello-liefhebbers hun hart ophalen bij het cello-festival, terwijl chocoladefreaks naar het chocoladefestival gaan in september. Maar er is ook een nationalebokbierdag, en op 29 oktober is het event Jazz at the pubs.

Hanzestad aan de IJssel

Om Zupthen goed te leren kennen, is een themawandeling een aanrader. Wat dacht je van de mannenwandeling of ene stadswandeling over de winkelstraatjes van Zutphen? Kunst en cultuur vind je in museum Boer Kip, het bakkerijmuseum de Warkense Molen en diverse galeries. In de buitenlucht kun je genieten van het IJsselfront, de Berkel of recreatieplas Bronsbergenmeer. Tip: maak een ballonvaart of huur een kano of fluisterboot.

Meer weten over Zutphen en de overige Hanzesteden?

Bekijk dan onderstaande artikelen

Torenstad Zutphen

Bijzondere musea in de Hanzesteden

De leukste eetadressen in de Hanzesteden

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!