Typisch Overijssel

Best Kept Secret: Landgoed Singraven

  • 3 minuten opladen
  • 6284 x bekeken

Landgoed Singraven bij Denekamp is een van de talrijke glorieuze landgoederen in Twente. Het biedt meer dan de gelijknamige havezate. Op de fiets ervaar je dat het best.

Landgoed Singraven bij Denekamp is een van de talrijke glorieuze landgoederen in Twente. Het biedt meer dan de gelijknamige havezate. Op de fiets ervaar je dat het best.

Natuurlijk is het huis het vanzelfsprekende middelpunt. Voornaam en toch uitnodigend. Het Singraven is zeer toegankelijk. Dat geldt zowel voor het omliggende park als voor de havezate zelf, waar bevlogen gidsen wekelijks bezoekers ontvangen. Ze leiden je rond in het levenswerk van de laatste particuliere eigenaar, Willem Frederik Jan Laan, die bij zijn overlijden in 1966 een uitzonderlijke collectie kunst, meubilair en antiek achterliet.

“Monumentale bruggen, een sluis en het langgerekte Schuivenhuisje maken een kleine omweg waard”

Het voelt bijna als een belediging om het links te laten liggen. Helemaal wanneer je amper 100 meter verderop alsnog afstapt bij het terras van restaurant De Watermolen, met het excuus dat het lunchtijd is. In Het Louvre in Parijs hangt het schilderij dat Meindert Hobbema van de watermolen maakte. Hier zit je er middenin en hoor je er ook nog het ruisen van de rivier de Dinkel bij. Een vader wijst zijn kroost op de stuw, de kinderen kijken of ze liever in het kraakheldere water zouden springen.

Foto: Vincent Croce
Foto: Vincent Croce

Langs de route slingert de Bijdinkel, zoals de lieflijke stroom hier bijna oneerbiedig heet, nog even mee. Een enkel bruggetje lonkt vergeefs: het stiltegebied dat erachter ligt is niet toegankelijk. Gelukkig doemt al snel het kanaal Almelo-Nordhorn op. De naam klinkt praktisch maar dat is schijn: doordat er al heel lang geen sprake meer is van scheepvaart vind je hier een verstild natuurgebied. Met monumentale bruggen, een sluis en – vlakbij dit punt in de route – het langgerekte Schuivenhuisje bij de kruising van het kanaal en De Dinkel. De kleine omweg waard.

Jongkind
Na een stukje bos komt het dorpje Tilligte in zicht; de kerktoren steekt boven de mais uit. In buurdorp Lattrop ligt de zwerfkei die de plek markeert waar schilder Johan Barthold Jongkind werd geboren. Hij was nog een baby toen het gezin naar Vlaardingen verhuisde, maar de dorpsgemeenschap koestert de band met de kunstenaar.

“Romantische verrommeling zul je niet vinden; de forse boerenerven liggen fier en verzorgd in het landschap”

Inmiddels zijn er plannen voor een meer in het oog springend monument: een gebouwtje in historische Saksische stijl. Dat kun je wel aan de mensen hier overlaten, besef je wanneer je in deze omgeving fietst. Romantische verrommeling zul je niet vinden; de forse boerenerven liggen hier fier en verzorgd in het landschap. De oude boerderijen soms fraai gerestaureerd, soms indrukwekkend herbouwd in monumentale stijl. Tot de trots van Tilligte en Lattrop horen ook de Oortmanmolen en de Westerveldmolen. Het water is op de route nooit ver weg. De Gele Beek, de Rammelbeek, zelfs het Omleidingskanaal heeft nog iets idyllisch. Al moet bij terugkeer op het terras bij de watermolen worden vastgesteld dat aan De Dinkel niet valt te tippen.

Bovenstaande tocht voert langs knooppunten in het fietsroutenetwerk Twente. Overijssel heeft in totaal zo’n 150 (!) opengestelde landgoederen. Ontdek ze hier.

Singraven
Singraven