Typisch Twents

8 landgoederen in Twente die het textielverleden vertellen

  • Geschreven door Nicoline
  • 4 minuten opladen
  • 27880 x bekeken

Hoe gaaf en mooi! Een kasteel vol verhalen op een prachtig landgoed. Volg een rondleiding en ontdek de geheimen van de verschillende landgoederen. Geniet in alle rust van het afwisselende landschap.

  1. 8

    Huize Almelo

    Huize Almelo ligt in de bebouwde kom van Almelo en is een markant herkenningspunt. Mede door de open ingang, is het goed beleefbaar. Het kasteel, de bouwhuizen en de orangerie zijn bewoond. Het omliggende park is daarom -op speciale gelegenheden na- niet opengesteld voor het publiek. Het landgoed in Almelo is opengesteld en bevat ongeveer 296 hectare bos en 493 hectare landbouwgrond. De boerderijen van het landgoed zijn herkenbaar door de rood/gele luiken. Ten oosten van het huis ligt een fraaie eikenlaan van ongeveer drie kilometer.

  2. 7

    Landgoed Warmelo

    Landgoed Warmelo is gelegen aan de rand van het stedeke Diepenheim. Het middeleeuws kasteel uit 1339 met opengestelde tuien is in 1952 aangekocht door Prins Bernhard. Zijn moeder, Prinses Armgard heeft tot haar dood in 1971, het huis bewoond. Prinses Beatrix en haar zussen kwamen graag bij hun oma Prins Armgard op bezoek. Kasteel Warmelo was een warm adres voor de Oranjes. Niet voor niets spraken ze van het 'Warme Lo' en het 'Koude Loo' (Paleis het Loo waar oma Wilhelmina woonde).

  3. 6

    Huis Zonnebeek

    Huis Zonnebeek is het voormalige woonhuis van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek (1863-1923) en zijn Amerikaanse vrouw Edwina Burr Ewing (1872-1945). Het Huis werd gebouwd in 1906 en is een rijksmonument. Het ontwerp van architect Arend G. Beltman is geïnspireerd op het landhuis van de grootmoeder van Edwina in Nashville (Tennessee, VS). Kenmerkend voor de ‘colonial style’ van dit huis is de streng symmetrische witte gevel met een vooruitstekend rond balkon, dat wordt gedragen door monumentale zuilen.

  4. 5

    Landgoed Weldam

    Weldam, gelegen in de schitterende bosrijke omgeving van zuid-west Twente in de gemeente Hof van Twente, is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel kan men herkennen dat men te maken heeft met een gebouw van het landgoed. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

  5. 4

    Landgoed Singraven

    Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Landgoed Singraven wordt voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. In de volgende eeuwen behoorde Singraven toe aan de graven van Bentheim en aan de adellijke familie Sloet, die het inmiddels vervallen huis in 1651 volledig liet slopen en herbouwen.

  6. 3

    Landgoed Schuilenberg

    Landgoed Schuilenburg, gelegen in het mooie Reggedal, vormde jaren lang het decor van veldslagen en overwinning. Ervaar het verleden op het heringericht kasteelterrein Schuilenburg met authentiek Bouwhuis en Sagenschuur. Tegenwoordig is het landgoed dé locatie voor activiteiten, bootverhuur ,feesten of voor een lekker hapje en drankje.

  7. 2

    Kasteel en landgoed Twickel

    Net buiten het centrum van Delden ligt landgoed Twickel: een particulier beheerd domein van 4.300 hectare groot, inculsief 150 boerderijen met traditionele erven. Je herkent ze aan de zwart-witte luiken. Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen met daartussen beekjes en houtwallen. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. Maak vanuit Delden gebruik van de twee nog bijna nieuwe voetgangersbruggen over de N346. Ze verbinden het landgoed en stadshart op een mooie en opmerkelijke manier. Absoluut een bezoek waard!

  8. 1

    Landgoed De Hulst

    De basis voor Landgoed De Hulst is rond 1760 aangelegd door richter Hendrik Jan Bos. Hij liet een tuinkoepel bouwen en legde een park aan: het Bos-alléé. Hij noemde het 'een schoon bosch'.

Geschreven door Nicoline

Nicoline is semi-tukker, geboren in Den Haag maar inmiddels woont ze al meer dan haar halve leven in Enschede, waar ze nooit meer weg wil.