Verrassende routes

Verliefd fietsen door Overijssel

2 minuten opladen
1567 x bekeken

“Overijssel is de mooiste fietsprovincie van het land”, stelt Erben Wennemars. Dat is misschien een vreemde uitspraak voor een oud-wereldkampioen schaatsen, maar Erben is ook fanatiek wielrenner en mountainbiker. Hij trekt er vaak op uit vanuit zijn geboorte- en woonplaats Dalfsen: “Ik fiets hier zo de natuur in, ik hou van de rust en ben verliefd op het landschap van Overijssel. Door de glooiingen, de bossen en de riviertjes zit er diepte in het landschap.” Hij verklaart zijn provincie al jaren de liefde.

En dat is niet verwonderlijk: het zacht glooiende en afwisselende landschap van Overijssel is een waar fiets- en wandelparadijs. Voor topsporters en recreatieve fietsers, e-bikers en wandelaars. Op de fiets ervaar je de schoonheid van deze provincie pas echt goed. Van ‘nieuw’ land in de polders tot eeuwenoude gebieden uit de ijstijd. In de kop van Overijssel vind je polderlandschap, in Twente juist weer vriendelijke glooiingen en coulissen. Daar kan de fiets in standje ‘rustig aan’. Overijssel kent ook heuvellandschap, daar gaat het er sportief aan toe: menig mountainbiker leeft zich uit op de pittige kuitenbijters.

“Mijn favoriete mountainbikeroutes zijn die bij Hellendoorn, de Holterberg en de Lemelerberg. Alles in een omtrek van zo’n dertig kilometer van mijn huis”, vertelt Erben. De Lemelerberg ligt in het hart van Overijssel. De berg maakt deel uit van een stuwwal die in de ijstijd is ontstaan. Via de mountainbikeroute klim je naar het hoogste punt op bijna tachtig meter boven NAP. Je beloning: een weids uitzicht over het heuvelachtige landschap van heide, bossen, vennen en zandvlaktes.

De hoogste toppen van Overijssel liggen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, vlakbij Holten: de Grote Koningsbelt, Kleine Koningsbelt en de Holterberg. Over de hele heuvelrug lopen twee bewegwijzerde routes voor mountainbikers en ATB’ers (all terrain bike), ook door de natuur van de zestig meter hoge Holterberg. Het zwaarste parcours (zwarte route) vind je in het noorden van de Sallandse Heuvelrug, bij Hellendoorn. Daar maak je pas echt goed kennis met de ‘Dutch Mountains’.

Erben is een fanatiek sportman, maar Overijssel biedt iedereen mogelijkheden: “Overal in Overijssel vind je fraaie routes en fiets- en wandelpaden. Dat is voor velen onbekend, maar man-man-man, wat is het hier fantastisch fietsen en wandelen. En alles prima onderhouden, daar neem ik mijn petje voor af”.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden
Ook interessant

Meer verhalen

Zoek advies!