Evenementen

In Overijssel barsten het hele jaar door evenementen los. Bezoek bruisende festivals, feestweken, en gezellige braderieën.

Van streekmarkten tot bruisende evenementen

Er is elk seizoen wel iets te doen in het gastvrije Overijssel. Voor ieder wat wils. Van jong tot oud en van high tot low culture. Vooral wanneer de zon haar zachte gezicht laat zien in het voorjaar barsten de braderieën, lokale feestweken, kermissen en festivals weer los.

Evenementen genoeg om te hossen op muziek, te snuffelen tussen kilometers boeken, terug in de tijd te gaan, de boel op stelten te zetten, bourgondisch te eten of juist misselijk te worden van al die rondjes in de draaimolen.

Bezoek de leukste evenementen

Eén van de grootste happenings van het jaar is het Bevrijdingsfestival. De afgelopen jaren waren een dikke 140.000 mensen op de been voor vrijheid, blijheid en muziek.

Daarnaast zijn De Blauwvingerdagen een groots evenement. Het is een van de grootste braderieën van Nederland. Elk jaar loopt de historische binnenstad van Zwolle vol met meer dan 100.000 bezoekers. Elke woensdag in juli is het snuffelen geblazen.

De Dedemsvaria feestweek is ieder jaar Dedemsvaarts grootste feest. Een belangrijk onderdeel van de Dedemsvaria is elk jaar de waterspelen. Daarnaast zorgt de live-muziek in de feesttent voor veel gezelligheid en vermaak.

De Lambertuskermis in Hengelo trekt veel volk en is de grootste kermis van het oosten met meer dan 60 attracties. Dus snel naar Overijssel!

Op de Zomermarkt in Giethoorn staan meer dan dertig kramen met allerhande producten. Daarnaast wordt er volop vertier geboden voor jong en oud tijdens de bruisende markt in het Venetië van het Noorden.

Evenementenstad

De evenementenstad bij uitstek is Deventer. De Hanzestad is beroemd om evenementen als het jaarlijkse Deventer op Stelten, de langste Boekenmarkt van Europa langs de IJsselkade en het Dickens Festijn met de binnenstad van Deventer als karakteristiek decor.

Deventer op Stelten
Poëtische voorstellingen en bizarre schepsels op stelten. Je kijkt je ogen uit tijdens Deventer Op Stelten. Een weekend lang treden theatergezelschappen uit binnen- en buitenland op in de straten en pleinen van de historische binnenstad. Meer dan 100.000 mensen komen zich vergapen aan dit topevenement. Een vakjury riep Deventer Op Stelten uit tot Beste Publieksevenement 2014. Tip: de 360 graden video van Deventer Op Stelten.

Deventer Boekenmarkt
Zes kilometer aan boeken. De grootste boekenmarkt van Europa. Het aanbod is bijzonder gevarieerd: van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. Meer dan 100.000 mensen slenteren langs al die letterbrij. In 2014 is de Boudewijn Büchprijs uitgereikt aan de Deventer Boekenmarkt. Een must om een keer mee te maken.

Dickens Festijn
Als je eind december rond dwaalt in Deventer waan je jezelf zo in een 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. Allerlei personages uit de beroemde boeken van Dickens komen dan tot leven tijdens het Dickens Festijn. Van Scrooge tot Oliver Twist, van weeskinderen tot dronkaards, van heren op hoge fietsen tot Christmas Carol Singers. Stap in de tijdmachine en reis terug naar de tijd van Dickens!

Agenda

 1. Ik speel, dus ik ben

  Ik speel, dus ik ben is een tentoonstelling waarbij alles beweegt. Alle werken zijn ontstaan vanuit een speelse …

 2. Geestdrift voor de schilderkunst

  Vanaf dit voorjaar organiseert Rijksmuseum Twenthe een overzichtstentoonstelling van het werk van Theo Wolvecamp …

 3. Zomerexpositie in Oranjerie Twickel

  Ook deze zomer is er een expositie ingericht in de Oranjerie van Kasteel Twickel.

 4. Reecapriolen

  Een verrassend interactieve tentoonstelling, die in samenwerking met NP De Sallandse Heuvelrug is gerealiseerd. Heel …