Giethoorn

In Giethoorn snorren bootjes fluisterstil door de vele kanalen & grachten. Onder de karakteristieke bruggetjes door en langs de riet gedekte boerderijen. Authentiek genieten op het water.

Het Venetië van het Noorden

Giethoorn in de regio Weerribben-Wieden. Een authentiek dorpje in Overijssel. Al vanaf de jaren ‘20 bekend als ‘Het Venetië van het Noorden’. Er snorren fluisterbootjes en zeilpunters geruisloos door het water. Onder hoge karakteristieke bruggetjes door. De rietgedekte boerderijen en huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd. Het leven van ooit lijkt zich nog steeds te spiegelen in de Dorpsgracht. De bewoners zijn ouderwets gastvrij en de deuren van musea en galeries staan wagenwijd open. Al deze elementen maken Giethoorn een prachtige, pure vakantiebestemming voor toeristen uit Nederland en het buitenland. In Overijssel speelt het leven zich af op de grens van water en land. Voor wie dol is op fietsen langs het water is deze streek een waarlijk fietsparadijs. Daarnaast behoren slenteren langs het water of lekker uitwaaien tot bekoorlijke opties.

Gieterse grachten

Als je een stukje Overijssel wilt beleven dan is Giethoorn de ideale activiteit met familie of vrienden. Zo kun je in een (zeil)punter de grachten van Groen Venetië verkennen. De zeilen worden gehesen op de Bovenwijde en kun je volop genieten van een dagje watersport. In Giethoorn zijn nog twee scheepstimmerwerven die de originele Gieterse punter en andere platbodems bouwen. In dit rustieke plaatsje gaan stilte en een prachtige omliggende natuur samen met watersportplezier. En je vaart, roeit, fietst of schaatst zo naar een van de vele café-restaurants in Giethoorn.

Gieterse geschiedenis

De streek ‘Gethorne’ wordt in 1230 voor het eerst vermeld, gelegen in het oosten van het Land van Vollenhove. De bewoningskern ervan lag bij het Giethoornsche Meer. Samen met het Duinigermeer de enige twee natuurlijke meren in het Land van Vollenhove. Jarenlang was Giethoorn de nederzetting van veenontginners. De bewoningskern zou met de ontginningen mee naar het oosten opschuiven, totdat dit proces stopte op de plaats waar het huidige dorp ligt. Meer weten over de geschiedenis van Giethoorn?

Cultuur snuiven

Zoals gezegd: de deuren van musea en galeries staan wagenwijd open in Giethoorn. Zo stap je in de tijdmachine en flits je 100 jaar terug in de tijd om te zien hoe een boerenfamilie woonde en werkte in museumboerderij ’t Olde Maat UuS. Zin om ambachtelijke kunst te aanschouwen? Dat kan bij Puntenwerf Wildeboer, waar het ruikt naar ouderwets ambacht. Naar nat hout, naar teer. Hier doet de ambachtsman zijn werk. Henk Wildeboer maakt nog eigenhandig houten punters zoals dat vroeger ook werd gedaan.

Verder kun je cultuur snuiven in allerlei galerijen:

  • Gallery The Dutch Painters;
  • Galerie Kyra van Puffelen;
  • Schelpengalerie Gloria Maris;
  • Museum De Oude Aarde.

De varende kok Martin Kruithof

chef van de Lindenhof

Suppen in Giethoorn

eens iets anders dan een punterbootje